Nå er det nyttårskalkun på tilbud!

I går fant jeg en 6 kg Stange-kalkun til halv pris på REMA, så jeg var glad jeg hadde med ryggsekk å bære i…

På en kalkun er det masse kjøtt, så man kan få mange måltider ut av en slik. Kalkun, på linje med kylling, har mild smak og svært mange variasjonsmuligheter.

Jeg er ikke sånn overbegeistret for kalkunkjøtt i skiver til middag – med saus og poteter. Ikke min favoritt. Litt for tørt, litt for smakløst, sånn generelt. Men jeg elsker å bruke kalkunkjøtt i påleggssalater! Sammen med masse andre smaker i en god dressing. Da gjør det heller ikke noe om kjøttet er blitt litt tørt/overstekt (jeg sier ikke at det skjedde med meg, men bare nevner det… ehem…)

Det sprø skinnet ble ubønnhørlig plukket og spist av Klabb og Babb (selv etter en større taco-middag…) Fireåringen, som tidligere på dagen uttalte at hun «ikke liker kulkan«, kunne ikke få nok.

Denne salaten smelte jeg sammen av en brøkdel av den tønna med kjøtt jeg satt igjen med etter gårsdagens ovnssteking. Jeg kommer til å fryse ned resten av det opphakkede kjøttet, slik at jeg har for hånda til å lage påleggssalater fremover.

Salaten ble i aller høyeste grad laget på slump, da blandingsforholdet strengt tatt ikke er særlig viktig. Godt er det likevel. Så kan hende må du justere litt for å få den slik helst vil.

Ingredienser
Ca 400-500 g renset kalkunkjøtt
3 epler
2 bokser hermetisk mandarin
3 store never frisk spinat
1 rødløk
Ca 1,5 dl majones
Rømme eller lignende
(jeg brukte her melkefri, nøytral smøreost, fordi det var det jeg hadde og jeg ville gjerne lage en kumelksfri variant denne gangen)
Sitronsaft, salt, pepper
Chilisaus
(evt. tabasco eller tørket chilipulver for sting)

Fremgangsmåte
Del epler, løk og mandariner i små biter, og finhakk spinaten. Bland i en stor bolle sammen med kalkunkjøttet (revet i små biter eller kuttet).

Bland inn majonesen, saft av en halv sitron og noen ss rømme til du får den smaken og konsistensen du selv ønsker. Smak til med chili, salt og pepper.

Jeg brukte Choco Plum chilisausen til Wildfire Foods laget på norske, usprøytede plommer og chocolate scorpion chilipepper (kjøpt på REKO-ringen St. Hanshaugen i Oslo). De har mange spennende sauser! De har også en nydelig, glutenfri hoisinsaus som vi spiste til ribbe i jula. Jeg skal teste ut flere av deres sauser, ikke minst som smakstilsetning i påleggssalater.

Majones:
Jeg foretrekker å lage majonesen min selv når jeg skal bruke såpass store mengder, slik at jeg har kontroll på hvilke typer fett jeg får i meg. Jeg brukte her 3 eggeplommer, ca 1,5 dl fett (blanding av smeltet nøytral, kokosolje (3 deler) og olivenolje (1 del). Smakte til med en god dæsj hvitvinseddik, sitronsaft og salt, til en flytende konsistens.