Tradisjonell juleribbe er forbeholdt julaften hos oss, men vi spiser gjerne ribbe et par ganger til, med en litt annerledes vri.

Årets ribbe ble kjøpt på Rema 1000, da de har nydelig ribbe fra Kolonihagen og Heinrich Jung/Kåre Abrahamsen. Dette er ribbe fra skikkelig bortskjemte griser og det kjennes på smaken! Ribba ble også kåret til Best i test! (Foto: renmat.no / Erik Røed). Anbefaler alle som har mulighet til å prøve skaffe ribbe fra bønder med fokus på god dyrevelferd.

Slik får du sprø svor:

Rut svoren med en skarp kniv helt ned til kjøttet, og legg ribba med svoren ned i saltlake. Bruk 30 gram salt og 4 gram natron per liter vann og lag nok til at laken dekker hele ribba. La den stå kaldt i to døgn.

Ta opp ribba og legg den i en langpanne (eller på en rist med langpanne under) og stek på 80 grader (uten varmluft) i ca 8-10 timer, litt avhengig av tykkelsen. Jeg brukte ikke vann i formen og jeg dekket heller ikke ribba med alufolie. Ta ut og sjekk om den er mør/saftig.

Når den er klar, tar du den ut og skrur opp ovnen til 250 grader med varmluft. Bygg opp ribba med baller av bakepapir under slik at den blir mest mulig jevn. Sett inn midt i ovnen og stek videre til hele svoren er sprø. Følg tett med, da den svir seg fort på så høy temperatur. Takk til hobbykokken.no for gode tips til tilberedning av ribbe.

På julaften liker jeg ribbe servert med poteter, sjysaus, surkål, svisker, sossiser og medisterkaker. Men hvis jeg lager ribbe ellers, så elsker jeg friske og søte smaker til! Noe av det aller beste er en lett, frisk salat og en god dipsaus. Hoisin synes jeg passer utmerket. Du kan lage den selv, eller kjøpe. Norske Wildfire Foods lager glutenfri hoisinsaus som er supergod!

Knallgod salat med «asiatiske» smaker (ca 4 personer)

1/2 kålhode, finstrimlet
2 gulrøtter, finstrimlet (bruk gjerne juliennejern evt. potetskreller)
1 liten mango, i biter
1 bunt vårløk, i biter
1-2 røde chili (evt. skyll bort frøene), i biter
2 ss hvite sesamfrø, ristes kjapt i varm panne
2 ss sorte sesamfrø, ristes kjapt i varm panne
(eller 4 ss hvite)
En bunt frisk koriander

1 eggeplomme
1 dl nøytral kokosolje
1 liten ts Dijon-sennep
4-5 dråper sesamolje
Et par rause klyper godt salt
Ca 3 ss hvitvins- sherry- eller riseddik
Saft av en lime

Pisk smeltet kokosolje inn i eggeplommen/sennepen litt om gangen, som når du lager majones. Massen skal bli tykk og glatt. Rør inn de øvrige ingrediensene og juster smaken.

Bland alle ingrediensene til salaten med sausen, og server med nystekt ribbe og hoinsinsaus ved siden av.