Kjøpt marsipan er overveldende søtt, synes jeg. Heldigvis er det enkelt å lage selv.

Med hjemmelaget marsipan har man mange muligheter! Jeg elsker å eksperimentere, og noen ganger bikker det kanskje over til at det heller burde hete «nøttesnop», fordi det ikke føles så marsipanaktig mer… Men godt er det!

Jeg tar utgangspunkt i malte mandler og mikser dette med andre typer nøtter for å lage litt variasjon. Får du tak i ferdig skåldede eller til og med malte mandler, gjør det jobben langt kjappere.

Å skålde mandler husker jeg forsåvidt som et hyggelig juleminne fra barndommen, men det er veldig greit å legge lista på et realistisk nivå i jula. Prioriter det som er viktigst for deg!

Nøtter og frukt
Det er viktig at du får tak i ferske nøtter og mandler. Gamle nøtter som har ligget for lenge blir harske i smaken, og det er er virkelig ikke godt, spesielt ikke når man kjører en litt mindre søt variant som jeg gjør. Særlig valnøtter er det viktig å finne ferske, synes jeg. Ferske valnøtter er nydelig, mens gamle smaker virkelig dritt…

Jeg pleier kjøpe mandler og nøtter hos Nøtteblanderen på Grønland eller Bogstadveien i Oslo. (De jobber med å få på plass nettbutikk også.)

Her finner jeg ofte skåldede og malte mandler som er ferske, og i tillegg har de masse som er økologisk. Nøtteblanderen har også tørket frukt av ymse slag, blant annet tørkede kirsebær som jeg har brukt i en av oppskriftene her. Kandisert ingefær og kumquat er også favoritter (ikke minst i julas delfiakake!).

Om du ikke får kommet deg på Nøtteblanderen, sjekk ut din lokale helsekost eller nettbutikker for frysetørket og tørket frukt og bær. Dadler, fiken og rosiner fås overalt og fungerer også utmerket!

Du kan også lage marsipan uten å skålde mandler så klart! Skåldingen handler primært om estetikk, for å få en lys marsipan. Skallet inneholder også mesteparten av antinæringsstoffene til mandelen, men i jula er det ikke noe stort fokus her i gården. Marsipan må man ha, på den ene eller andre måten!

Så orker du ikke skålde/tørke, så kvern dem med skall og du får en litt mørkere, men fortsatt god marsipan! Blander du med kakao og eller valnøtter, som i den nederste oppskriften, betyr det likevel ikke noe for det estetiske.

Er du veldig glad i den «kjøpte» mandelsmaken, kan du selvsagt tilsette litt mandelessens.

Søtning
Til søtning kan du velge det som passer best for deg, din mage og din familie. Flytende, mild honning er et godt alternativ. Lokal honning er topp, men akasiehonning funker bra om man ikke er så fan av sterk honningsmak. Akasiehonningen er svært mild, flytende og lys. Finnes på de fleste matvarebutikker nå, har jeg inntrykk av.

Ønsker du et sukkerfritt eller sukkerredusert alternativ, kan du bruke Fibersirup eller Fibersirup Gold.

Som et utgangspunkt for en porsjon med ca 12 kuler bruker jeg 5 dl malte mandler/nøtter og ca 3 store ss flytende søtning. Da bruker jeg ikke eggehvite.

Vil du bruke mer søtning og marsipanen blir for klissete, kan du da spe på med litt melis eller Sukrinmelis for å få den litt tørrere. Evt. kan du erstatte noe av den flytende søtningen med noen dråper stevia.

Jeg bruker også alltid en liten klype finmalt salt i marsipanen, da dette faktisk er med på å gjøre søtsmaken mer fremtredende, men også mer behagelig.

Jeg sper også ofte ut sjokoladen med litt ekstra kakaosmør, da dette gjør den ekstra sprø, fetere og litt mindre søt.

Du kan smaksette og farge marsipanen med det du måtte ønske! Bruk fantasien! Det er også godt å legge en liten et-eller-annet i midten av kulene for litt brytning i konsistens og smak. Tørket eller kandisert frukt er en slager, kakaonibs også.

Bringebærmarsipan med hvit sjokolade

5 dl malte, skåldede mandler
Ca. 3 store ss flytende søtning
1 miniklype fint salt
1/2 ts ekte vaniljepulver (kan sløyfes)
1 stor ts finknust frysetørket bringebær (jeg fant på lokal etnisk butikk)
1,5 plate hvit sjokolade
(Evt. 1 plate blandet med 4 ss revet kakaosmør)
Litt bringebær til pynt

Pistasjmarsipan

3 dl malte, skåldede mandler
2 dl malte pistasjnøtter
Ca. 3 store ss flytende søtning
1 miniklype fint salt
1/2 ts ekte vaniljepulver (kan sløyfes)
1,5 plate mørk sjokolade
(Evt. 1 plate blandet med 4 ss revet kakaosmør)
Finhakket pistasj til pynt

Valnøttmarsipan med sjokolade, lakris og kirsebær

3 dl malte, skåldede mandler
2 dl malte valnøtter
Ca. 3 store ss flytende søtning
1 miniklype fint salt
1 stor ts kakaopulver
1 ts lakrispulver
Og/eller en dråpe anis eterisk olje (for litt mer fremtredende lakrissmak)
Tørkede kirsebær eller evt. kandisert/coctailbær til å legge i midten av kulene
Kakaonibs
1,5 plate mørk sjokolade
(Evt. 1 plate blandet med 4 ss revet kakaosmør)

Fremgangsmåte

Fremgangsmåten er lik og veldig enkel! Du mikser alle ingrediensene og ruller kuler (eller andre former).

Jeg setter disse i fryseren til de er gjennomfrosne, før jeg dypper dem i sjokolade smeltet over vannbad, det gjør prosessen enklere. Sjokoladen stivner fort når kulene er kalde, så pass på å strø med pynten kjapt, sånn at den fester seg. Oppbevar i tett boks i kjøleskap eller evt. fryser.