(Inneholder reklame) • Duftende juletreornamenter av hvitere og mer «eksklusiv» trolldeig.

Jula 2018 fant jeg brått ut at jeg ikke tålte å jobbe med vanlig trolldeig. Pga. hveteallergi begynte jeg å klø og nyse. Dermed var jeg tvunget til å finne et annet alternativ, dersom jeg skulle delta i juleverkstedet med Knøtta – og det var helt uaktuelt å droppe det! Jeg elsker juleverksted, klipp, lim, mal, pynt, mekk…

Denne «trolldeigen» av natron og maizena er fri for gluten og hvete, og gir en jevn deig som gir et mer eksklusivt inntrykk enn vanlig trolldeig som kan bli litt grovere på grunn av saltet.

Det skal sies at den også er en smule mer porøs når den er tørket, så for de mindre barna er gjerne standard trolldeig å foretrekke. Det finnes flere oppskrifter ute på nett å velge mellom!

Du kan farge deigen før du former den, eller den kan tegnes på med tusj eller males etter den er stekt. Vi synes stempler er gøy å bruke. Jeg har kjøpt 2-3 stempelsett, og de har gitt mye glede i årevis. Stempelputene kan byttes ut om de blir tørre. Se etter stempler på f.eks. Søstrene Grene, Granit, TGR eller bokhandel.

Ingredienser
2,5 dl natron
2 dl maizena
2 dl vann

Fremgangsmåte
Bland alle ingrediensene i en kasserolle og kok opp. Putre på svak varme til deigen begynner å samle seg og har konsistens som litt løs potetmos. Ha over i en skål, dekk til og avkjøl. Oppbevar i tett boks, da den blir tørr om den eksponeres for luft over lengre tid.

Form figurer, legg på stekebrett og la de gjerne ligge over natta til tørk før de evt. snus og tørkes på ca 75 grader til de er gjennomtørre. Ikke lag figurene for tynne, da de som nevnt blir ganske porøse. Husk å lage hull i figurene før de tørkes, etterpå er det for seint!

Pynt dem, heng i en hyssing eller tynn ståltråd.

Små «diffusere» som dufter jul!
Pynten er fin å gi bort i gave sammen med en liten dropperflaske med eterisk olje som kan dryppes på figurene før de henges opp, enten på treet eller i eksempelvis en pen grein, men de kan selvsagt også brukes kun som de er!

Min favoritt juleblend:

20 dråper appelsin
10 dråper ingefær
10 dråper nellik
10 dråper sortgran, sibirgran eller douglasgran
5 dråper sedertre
5 dråper frankincense
3 dråper kanel
3 dråper kardemomme
3 dråper myrra

Du kan prøve deg frem med to eller flere av disse oljene og justere etter egne preferanser – julete blir det nærmest uansett kombo. Velg selv om du vil ha hovedvekt på sitrus, krydder eller nåletre.

Jeg bruker tomme oljeflasker som jeg fjerner etiketten på (med natron, sitronolje og en skrubb + vann) og pynter med julete klistremerker/etiketter.

Godt juleverksted!

Mer om eteriske oljer her

Stor novemberkampanje på oljer!

Flere DIY-gavetips med oljer finner du her