(Inneholder reklame) • Litt smartere (og mykere) «pepperkaker»…

Hvem sa at pepperkakene behøver stekes? Neida, vi kommer til å lage vanlige pepperkaker til jul også vi – den tradisjonen kutter vi ikke ut. Men det betyr ikke at vi ikke samtidig kan smelle sammen disse rå pepperkakefigurene, som fungerer utmerket som ventesnop i førjulstida!

Ikke noe raffinert sukker, ikke noe mel, ikke noe gluten, ikke noe melk, bare tørka frukt og nøtter. Næringsrikt og godt, som også passer for barn. Gjør gjerne som meg, og kjøp øko nøtter i større kvanta, bløtlegg og tørk på lav varme. Da reduseres antinæringsstoffer og nøttene blir lettere fordøyelige. Men det er ikke noe must. Jeg gjør det når det passer seg slik, og dropper det om ikke.

Det er jo ikke noe som er mer jul enn tørka frukt og nøtter, sånn strengt tatt?

Det var jo det «snopet» man spiste i «gamle dager» til jul. Eksotiske greier man ikke fikk tak i hele året…

Jeg husker mormor og gammeltante alltid hadde de der JA-dadlene og noen steinharde, skrukkete fiken liggende fremme i fruktfatet til jul. Sammen med hele hasselnøtter, valnøtter og den store nøtteknekkeren…

Jeg var som barn ikke superfan av verken det ene eller det andre. Dadler og fiken smakte forsåvidt søtt og godt, men hadde en rar konsistens og utseende… mistenksomt, rett og slett… Men jeg elsket å knekke nøtter og lete etter «filipine» (når det ligger to nøtter i samme skall!) Det var mye rart som var stas på 80-tallet gitt…

Har du ikke eteriske oljer?
Du kan gjerne smaksette «pepperkakene» med tørket krydder, på linje med det du bruker i vanlige pepperkaker, men her har jeg valgt å bruke eteriske oljer, siden det er praktisk og jeg alltid har det for hånda (i motsetning til tørka ingefær og nellik – når i alle dager bruker man dette ellers i året?? Eteriske oljer kan du kjøpe via meg dersom du ønsker, se link under oppskriften)

Ingredienser
8 store, myke dadler (jeg kjøpte øko på Nøtteblanderen på Grønland)
6 tørkede fiken (Änglamark har relativt rimelige på f.eks. Extra)
(Note: du kan selvsagt bruke enten bare dadler eller bare fiken)
3 dl cashewnøtter (øko fra Nøtteblanderen)
3 dl mandler (jeg brukte skåldede fra Nøtteblanderen)
1/2 ss smeltet kokosolje
En raus klype salt
1/2 ts ekte vaniljepulver

2 dråper eterisk olje av ingefærrot
2 dråper eterisk olje av nellikspiker (clove bud)
1 dråper eterisk olje av ceylonkanel (cinnamon bark)
(Evt. ca. 1/4 ts tørket, malt krydder av hver i stedet for oljer)

Snøknas:
1 eggehvite
Sukrinmelis eller vanlig melis

Fremgangsmåte
Kjør nøtter og mandler i foodprosessor til en fin masse. Tilsett tørket frukt i grove biter, pluss kokosoljen tilsatt eteriske oljer (evt. krydderne) og kjør til massen er blandet og henger sammen på klissete vis. Ikke kjør så lenge at fettet begynner å tyte ut, men bare til såvidt det begynner å slippe!

Lag gjerne ligge kjølig over natta eller noen timer før du begynner kjevlingen.

Kjevle ut massen mellom to bakepapir til ca en cm tykkelse. Pakk rundt bakepapiret og legg gjerne i fryseren noen timer før du stikker ut. Stikk ut figurer med små pepperkakeformer. Legg over på tallerkener og sett i fryseren over natta.

Bland eggehviten med nok melis til at det blir en tyktflytende masse, passende til å sprøyte fra en sprøytepose med tynn spiss/lite hull. Sprøyt på glasur i ønsket mønster, og strø evt på litt strø på toppen (kjapt, før glasuren stivner!)

Ha evt. over på annen beholder med lokk og oppbevar gjerne i fryseren så holder de seg faste og beholder dermed formen. Snøen blir også knasende sprø og gir en nydelig kontrast til de myke pepperkakene! Du kan selvsagt også oppbevare i kjøleskap, da vil de bli noe mykere.

Mer om eteriske oljer her

Stor novemberkampanje på oljer!

E-bok: Kulinarisk inspo med eteriske oljer
(I denne finner du også oppskrift på blant annet glutenfri mini-vannbakkels med mandarinkrem, valnøttmarsipan og en rekke andre godsaker)