Ikke alle kjøkkeneksperimenter lykkes like bra, men med litt kreativitet får man likevel spist opp maten.

Første gang jeg lagde sortbønnebrownie ble resultatet helt supert. Jeg tok utgangspunkt i et par oppskrifter på nett og justerte til jeg fant min hybridbrownie. Men andre gangen ble brownien for tørr, antagelig fordi jeg spredte den for tynt i stor langpanne og stekte den for lenge.

Brownies med base av sorte bønner har vært en poppis greie de siste åra, og jeg synes alltid det er gøy å finne måter å gjøre typisk «usunn» mat mer nyttig på! Sorte bønner, og forsåvidt de fleste andre bønner, er ikke noe som brukes veldig hyppig her hjemme, med unntak av kikerter, linser og noen limabønner innimellom. Men i brownie funker det usedvanlig godt, og merkes verken på konsistens eller smak, etter hva jeg kan kjenne.

Jeg kunne på ingen måte få meg til å kaste en hel langpanne med sjokoladekake selv om de ble i tørreste laget. Da ble granola løsningen. Jeg har tidligere brukt rester av banankake, eplekake og kjeks på samme måten. Du kan i prinsippet bruke det meste av bakverk som ikke går helt etter plana, konsistensmessig.

Smuldre det opp, sammen med havregryn, nøtter, frø eller andre ingredienser og rist i ovnen, så har du super, ristet mysli.

Denne oppskriften er dobbel og passer best til en liten langpanne. Du kan også bruke en stor, men da bør steketiden reduseres. Porsjonen kan også halveres og stekes i en ildfast form. Du kan lage den sukkerfri ved å bruke Sukrin Gold eller benytte brunt sukker, kokossukker eller en kombo med lønnesirup. Uraffinerte varianter er smaksmessig å foretrekke.

Ingredienser

2 pk øko sorte bønner a 380 gram (Go Eco)
6 egg
50 g smør eller kokosolje
200 g Sukrin Gold, kokossukker eller en kombo av ulike søtninger
5 ss kakao
1/2 ts salt
2 ts bakepulver
2 ts vaniljesukker eller en halv ts vaniljepulver
Evt. noen håndfuller hakket, mørk sjokolade

Fremgangsmåte

Skyll bønnene (bløtlegg og kok til møre dersom du bruker tørre bønner) og mos dem i kjøkkenmaskin til glatt konsistens. Ha gjerne i et egg eller to for å få maskina til å gå rundt. Rør inn resten av ingrediensene. Ha utover en smurt ildfast form eller kledt langpanne. Stek på 175 grader.

Ca. 10 minutter holder hvis du bruker en stor langpanne og brownien er ganske tynn. Bruker du en ildfast form og enkel porsjon slik at den blir tykkere, bør den stekes lenger – omlag 20-30 minutter. Husk at den blir fastere når den avkjøles.

Sjoko/browniegranola med eple og hasselnøtter

Ingredienser
Ca 5 dl lettkokte havregryn
Ca 1,5 dl (usukret) eplemos
50 g smeltet smør
1 ts vaniljepulver
En god klype salt
3-5 ss lønnesirup eller Fibersirup Gold
Evt. noen dryss kanel og/eller kardemomme
eller en dråpe hver av eterisk olje av kanel og/eller kardemomme (blandes i det smeltede smøret eller lønnesirupen)

Ca 5-7 ruter med bønnebrownie
Noen håndfuller hasselnøtter og gresskarkjerner (evt. mandler)

Fremgangsmåte
Bland havregryn med eplemos og de øvrige ingrediensene (rør salt, evt. eterisk olje og krydder ut i smeltet smør og sirup).

Smuldre brownien i og fordel i mindre «smuldreklumper» utover et stekebrett. Tørk/rist i ovnen på 60-100 grader til det er tørt/sprøtt. Snu litt på det underveis.

Smak gjerne til med et dryss søtt, salt eller krydder til du får granolaen slik du liker den. Bruker du ferdigkjøpt eplemos som er søtet, så trenger du mest sannsynlig ikke ekstra søtt i granolaen.

Bland gjerne i noen rosiner eller annen hakket, tørket frukt som dadler, fiken eller epler.

Eplemos lager du enkelt ved å skrelle og dele grovt opp noen gode epler og koke de under lokk med en skvett vann til de er møre og du får en mos. Jeg smaksatte min med et par ss norsk lynghonning. Honningsmaken ble litt kraftig, og derfor funket mosen bedre i granola enn på skiva…