Britisk lasagne? Da hadde de nok blitt blodig fornærmet, britene…

Jeg elsker sheperd´s pie, og det er så gull å ha middag over flere dager. Det er kanskje noe av det mest geniale med høstmaten!

Du kan variere den litt, uten at noen briter trenger å vite om at du klusser med originaloppskriften. Her har jeg brukt masse aromasopp sammen med lammekjøttet. Fordi jeg hadde lyst. Og hadde sopp som måtte brukes opp.

Bruk gjerne lammekjøttdeig (eller lammekjøtt, da må sausen koke lenger), for dette er en utmerket, norsk ressurs som vi godt kan spise mer av, hele året! Men du kan selvsagt også bruke storfe – da heter den egentlig cottage pie.

Erter er på sett og vis et must, synes jeg… for det gir den autentiske, britiske følelsen. Og worchestershiresaus kan heller ikke droppes, om smaken skal bli rett. Men ellers kan du godt slå deg laus. Jeg hadde ikke timian, men brukte tørket løpstikke fra hagen – nydelig!

Potet er det tradisjonelle, og nå er det flotte, norske nypoteter å få! Blomkål er godt å blande inn, og gir litt mindre karbo. Søtpotet smaker også godt til den litt søtlige sausen, og kan godt brukes hvis man ikke finner gode, norske poteter.

Oppskriften holder til to personer i to dager. Er dere flere, lag dobbelt opp og bruk to former. Stek gjerne begge to samme dag, for den er enda bedre oppvarmet dagen etter!

Ingredienser

3 ss smør
500 g lammekjøttdeig
1 stor løk
3 fedd hvitløk
10 store aromasopp eller sjampinjong
Noen håndfuller grønne, frosne selskapserter
1 boks hakket øko-tomat
3 ss tomatpurè
1-2 ss Worchestershiresauce
Evt. 1 ss tyttebærsyltetøy eller ripsgelè
Ca. 5 dl kraft, buljong eller vann
Evt. 2 ss mel (evt. lys glutenfri melblanding)
Rosmarin, timian, salt, pepper…

6 store poteter eller 2 medium søtpotet
1 lite blomkålhode
3 ss smør
Salt, hvit pepper, muskat
3 egg

Revet ost

Fremgangsmåte

Surr hakket løk i smør i 10 minutter. Tilsett kjøttdeigen og stek. Tilsett hvitløk og surr noen minutter til. Soppen kan freses 15 min i egen panne i smør eller også stekes i ovnen. Bland alt sammen, ha i mel, surr litt og hell på buljong. Tilsett tomat, tomatpurè, Worchestershire, salt og pepper, samt tørkede urter. La putre mens du lager rotpurèen.

Skrell og kok poteter og blomkål til mørt. Hell av vannet og la dampe av litt. Mos og tilsett smør, salt, hvit pepper og revet muskat. Rør inn tre egg.

Ha i ertene i kjøttsausen og fordel i en smurt, stor ildfast form.

Legg rotmosen på toppen, form fine topper og strø på ost.

Stek på 200 grader i ca 30 minutter til toppen er gyllen.

Vi serverte med litt grønn salat, rømme, tyttebærsyltetøy og hjemmelaget surkål.