Krydret pai med høstens plommer – superenkelt!

Nå har vi spist norske plommer i flere uker! Skikkelig kost oss. Sist søndag hentet jeg fire kilo plommer fra Sjødalstrand gård på REKO-ringen St.Hanshaugen. Sjødalstrand har blant annet vunnet bronse i konkurranse om verdens beste syltetøy – det sier jo litt om kvaliteten på plommene! Og plommene deres er usprøyta, noe som er pluss i margen hos meg, blant annet siden plommer sjelden skrelles før de spises…

Nå kjente jeg det var dags med litt bakst! Smuldrepai er antagelig noe av det aller enkleste du kan bake, og helt supert for barn å være med på også. Å ta ut steinen av plommene, smøre paiformen og smuldre smør og gryn er fine oppgaver for de små.

Og nøyaktige mål er ingen forutsetning for suksess. Dette kan nesten lages uten oppskrift, så vet du det 😉

Ingredienser

Ca. 500 g plommer
1 stor ss honning
Evt. krydder eller eterisk olje
(Jeg brukte en dråpe hver av kardemomme, ceylonkanel og anis eterisk olje som jeg blandet ut i honningen.)

100 g havregryn
50 g fint mel, havremel eller lys glutenfri melblanding
150 g smør
2-3 store ss kokossukker, brunt sukker eller Sukrin Gold
2 ts vaniljesukker eller 1/2 ts vaniljepulver
En liten klype salt
100 g hasselnøtter (evt. mandler, frø eller andre nøtter)

Fremgangsmåte

Sett ovnen på 180 grader.

Skyll plommene, del i to, ta ut steinen. Jeg deler dem i to en gang til og legger dem så i en smurt, ildfast form. Drypp over honning (som evt. er smaksatt med krydder eller eterisk olje).

Smuldre kaldt smør sammen med sukker, vanilje, havregryn og mel. Bland i grovhakkede nøtter. Strø over plommene.

Stek i ca 20-30 minutter til smuldremassen er gylden.

Server med vaniljesaus, is, krem eller fløte smaksatt med vanilje.