En av mine sommerlige vegetar-favoritter!

Jada, vi kommer nok til å fortsette å spise kjøtt her i huset, da det er en super og svært næringstett kilde til en rekke viktige næringsstoffer, men jeg innrømmer ærlig at grønnsaker er det jeg synes det er mest morsomt å eksperimentere med!

Vi har gjerne både en og to og tre vegetarmiddager i uka hos oss, blant annet fordi jeg (og også Knøtta mi, som tydeligvis slekter på meg akkurat her…) fort blir lei av den samme maten og har et stort behov for variasjon!

Gresskar kan brukes til uendelig mye og har en mild og søtlig, barnevennlig smak. Dessuten smaker det meste godt når det er innbakt og fritert (i god, frisk olje, vel og merke!). En ekskjæreste av meg, som var ihuga tilhenger av fritert mat, friterte en gang et flak dopapir og spiste det, bare for å understreke sin påstand om at ALT er godt, bare det er fritert…

Vel, nok om det.

Det kan fort bli for mye av det gode. Samtidig er fett som tåler høy varme relativt kostbart, så det blir ikke noen ukentlig greie med fritering her i gården. Det holder med en gang i ny og ne…

Men det er greit å merke seg at hovedårsaken til at fritert mat ofte er lite helsevennlig, er at oljen som brukes ikke er egnet til høy varme og at oljen gjerne brukes om igjen og om igjen… Dette unngår man om man friterer hjemme i eksempelvis kokosolje.

Gresskar er dessuten rik på betakarotener (forløper til vitamin A), B-vitaminer og visse mineraler.

Innbakt flaskegresskar passer både som kveldssnack og som middag, med eksempelvis en enkel salat, gjerne med ristede kikerter eller annet som metter og gir proteiner – og en god saus/dip. Både avokadobasert, kikertbasert og rømmebasert er godt. En frisk og syrlig salsa veier også fint opp for det litt mektige og salte friterte.

Ingredienser (2-3 personer)

Flaskegresskar, ca fire-seks skiver per person
Nøytral kokosolje til fritering (ca 2-3 dl)

Frityrrøre:
2 dl lys glutenfri melblanding
2 dl iskald farris
2 stivpiskede eggehviter
1/2-1 ts salt
1 ts bakepulver (kan sløyfes)

Ananassalsa
1/2 stor ananas
1/2 rødløk
1/2 slangeagurk
Litt finhakket, rød chili
Saft av en lime
+ evt. 1-2 dråper eterisk olje av lime
En skvis sitron
Salt og pepper
Frisk koriander
Evt. litt olivenolje

Fremgangsmåte
Skrell flaskegresskar og kutt i skiver på ca 0,5 cm. Fjern evt. frøene fra de største skivene.

Bland mel, salt, bakepulver og farris og vend inn stivpiskede eggehviter forsiktig. Spe med mer mel eller farris dersom det trengs.

Varm kokosolje i en tykkbunnet gryte. Ha lokk tilgjengelig.

Dypp gresskarskivene i frityrrøra og friter til røra er gylden og lett sprø og gresskaret er mørt når du stikker med en gaffel. Kan hende du må justere litt på varmen for å få til den komboen. Hvis røra ikke fester seg skikkelig, tilsett litt mer mel i røra eller vend gresskarskivene i litt mel før du dypper i røra.

Legg over på tørkepapir for å renne av overflødig fett og strø med litt godt flaksalt.

Finhakk ingrediensene til salsaen og bland alt sammen, smak til.

Smak evt. til rømme med en skvis lime, en klype salt og litt nykvernet pepper og evt. urter for en frisk rømmedipp.