Søte, knasende energikuler med fiken og poppet quinoa

Aporpos grønn bølge og protein-pucker… Quinoa er et lite frø som har oppnådd stor popularitet, og mye av årsaken er det høye innholdet av fullverdig protein. Fullverdig protein (med alle essensielle aminosyrer) er ikke alt for vanlig blant plantekilder, de fleste har kun visse typer aminosyrer, men mangler andre.

I tillegg til proteinet, har quinoa raust med antiinflammatoriske plantestoffer som quercetin og imponerende mengde vitaminer og mineraler, blant annet høyt innhold av mangan, magnesium, fosfor, sink, kalium, jern og B-vitaminer. Faktisk er quinoa såpass næringstett at NASA har fattet interesse i forhold til mulighetene for dyrking i rommet. Mer om quinoas egenskaper her.

Antinæringsstoffer
Quinoa har likevel en viktig ting til felles med andre frø og korn, og det er innholdet av antinæringsstoffer som gjør at næringen som faktisk finnes ikke alltid er så lettopptakelig for oss mennesker. Eksempler på antinæringsstoffer er saponiner og lektiner, og noen mennesker reagerer sterkt på slike, mens andre ikke.

Det er uansett et smart trekk å bløtlegge, fermentere og/eller spire frø, nøtter og korn før vi spiser dem, fordi dette deaktiverer antinæringsstoffene til en viss grad, gjør dem lettere fordøyelige og øker næringsopptaket. Dette har folk til «alle tider» gjort i større eller mindre grad.

Gjør det smart!
Når jeg først gjør dette, så lager jeg store porsjoner om gangen og tørker, slik at jeg har det klart til bruk når jeg ønsker å lage noe. Det kan bli overveldende mye jobb dersom man må sette i gang ymse prosesser for å få laget noen energikuler, derfor velger jeg å «preppe» litt når jeg finner tid. Bløtleggingen gjør seg jo i bunn og grunnen selv, man må bare huske å gjøre det.

Jeg bløtlegger frø og nøtter i rent vann med en ts salt og lar det stå på kjøkkenbenken, skyller godt av og tørker i dehydrator (du kan også bruke komfyr på 40-50 grader og døra på gløtt). Husk at ulike frø/nøtter har ulik bløtleggingstid. Jeg er ikke så innmari nøye på den tiden, men vet at cashew er ganske myk og trenger mye kortere tid. Blir de liggende for lenge, blir de ikke gode.

Ingredienser

1 pakke quinoa (400 g)
1 pose øko tørket fiken (150 g)
15 store dadler
150 g usaltede, rå cashewnøtter (gjerne bløtlagt og tørket)
5 ss sesamfrø med skall (gjerne bløtlagt og tørket)
1 ts ekte vaniljepulver
En raus klype salt
Evt. 3-5 ss smeltet kokosolje eller MCT-olje

Fremgangsmåte

Skyll quinoaen godt under rennende vann i en finmasket melsikt. Legg over i en bolle og fyll opp med vann så det dekker godt. Tilsett gjerne en ts uraffinert salt for å hindre uønsket bakterievekst. La stå på kjøkkenbenken i ca et døgn.

Skyll quinoaen lett under kaldt vann og fordel utover to dehydrator- eller stekebrett. Tørk på lav varme til den er helt tørr. Nå er den klar til bruk. Husk at du ikke behøver å tørke quinoaen hvis du likevel skal koke den, kun hvis du skal poppe den.

Popping av quinoa:
Jeg popper quinoaen slik jeg popper popcorn, men gjør det i 2-3 omganger, dersom jeg lager av en hel pakke. Man må være en smule mer tålmodig med quinoaen, som er langt mindre enn maiskorna. Bruk en vid stålkjele med tykk bunn!

Smelt en ts kokosolje på høy varme og hell i en tredel eller halvparten av quinoaen. Ha en tresleiv klar i høyre hånd, og hold i kasserollen med venstre hånd (evt. omvendt).

Det er nå du må passe på, for disse små rakkerne brenner seg superfort!

Du må hele tiden røre og riste på kasserollen, slik at dette ikke skjer. Du hører når quinoaen begynner å poppe. Skru litt ned på varmen, så den ikke står på maks, og følg med om det begynner å ryke. Da er det for varmt. Jeg trekker innimellom kjelen av varmen – og fortsetter å røre/riste kontinuerlig.

Det tar noen minutter før mesteparten av quinoaen er poppet, men når lyden av popp-ene begynner å avta, sier jeg meg fornøyd og heller korna over i en skål. Så gjentar jeg med resten.

Kulene:
Ha cashewnøtter i en food prosessor og hakk kjapt. Ha i fiken og dadler og mos videre. Tilsett sesamfrøene, vanilje, salt og evt. litt olje. Følg med når nøttene begynner å slippe fettet og massen er klissete og lett å forme til en ball.

Hell over i en stor bolle og kna inn den poppede quinoaen. Form til passe store baller og oppbevar i kjøleskap i tett boks (evt. i fryseren).

Disse er utmerket å ha med i nistepakka på tur. Super, konsentrert næring med masse vitaminer og mineraler – og som de fleste småttiser også setter pris på! Barna må gjerne også være med å kna og forme kuler, det er ofte populært.

Litt jobb er det, men dette blir temmelig mange kuler, de holder seg lenge (inneholder ikke fuktighet) og er virkelig geniale å finne når du eller visse andre trenger noe kjapt! (Ti tusen ganger bedre enn det meste av lettvint snacks og snop som er å få tak i… vel, sånn cirka…)

Inspirerende oppskrifter med eteriske oljer finner du her

Gratis e-bok med påskeoppskrifter finner du her