(Inneholder reklame) • Jeg har sluttet å si til dattera mi at jeg skal hente «medisin» når hun har vondt et sted.

Dette var nemlig noe som falt meg veldig naturlig i starten. Som en slags smådesperat handlig for å trøste henne og forklare at det skal bli bedre. Men så begynte jeg så smått å kjenne på at dette kanskje ikke bare var positivt. Ikke fordi jeg på noen måte er i mot «medisin», men fordi jeg ikke har lyst til å programmere henne med at dersom kroppen sliter, så er remedier utenfra den eneste veien å gå, og aller helst medisin fra et apotek.

Programmering av holdninger og «sannheter»
I den vestlige verden i dag har vi lenge blitt opplært til å tenke sånn, og vi har på mange måter mistet vår innebygde tro på at kroppen vår er en uhyre intelligent mekanisme som kan rydde opp i svært mye selv, hvis den får sjansen. For hver gang vi får beskjed om å bruke medisin, eller tyr til medisin, sier vi samtidig til oss selv at vi ikke har tiltro til kroppens egen evne til å ordne opp. Noen mener at dette i seg selv er med på å svekke kroppens selvhelbredende kraft.

For det er på et vis programmering som skjer. Frem til barn er 6-7 år gamle suger de til seg holdninger, følelser, forutintagelser fra omgivelsene, og lagrer dem som mønstre eller «sannheter» som de senere lever livene sine ut i fra. Cellebiolog Bruce Lipton er en av dem som snakker mye om akkurat dette. Det betyr at vi som primære omsorgspersoner har en enorm påvirkningskraft og et uhyre viktig ansvar her.

Selvhelbredelse?
Hvis du synes dette begrepet høres litt vel alternativt ut, så ta en nærmere titt på kroppen et øyeblikk. Husk at kroppen hvert eneste sekund utfører millioner av små operasjoner. Skiller ut signalstoffer som går via kjertler og organer til hjernen og tilbake ut i kroppen. Den finregulerer hormonutskillelse og tilpasser seg omgivelsene på en genial måte.

I fight or flight-modus tykner den blodet for at vi ikke skal blø ihjel om vi skader oss. Den øker utskillensen av glukose slik at musklene skal ha drivstoff nok til å løpe fra en fare. Kroppen gir oss superkrefter i løpet av få sekunder og minutter! Når vi kutter oss, sender den soldater til åstedet, oppregulerer immunsystemet og setter i gang en hel kasdade av funksjoner for å fikse. Feber er en av kroppens utallige måter å bekjempe patogener på.

Dette kunne vært tema for en helt egen artikkel, men vit at det foregår prosesser uten vår bevisste inngripen som kunne stilt enhver supertrent og skjerpet beredskapstropp i skyggen. Likevel tas dette ofte ikke hensyn til, og moderne medikamenter, ofte med en rekke bivirkninger, tys til ved første anledning – også fremfor mer naturlige og skånsomme remedier.

(Naturlig reiseapotek finner du mer om her)

Frisk luft på resept
For 100 år siden var det ikke uvanlig at legen «skrev ut» resept på frisk luft, lys, hvile og masse væske. Nå har vi heldigvis flere remedier å velge blant, men jeg synes ikke vi skal kimse av disse rådene. I dag tyr mange i stedet til smertestillende eller enda sterkere skyts, og i stedet overkjører kroppens signaler om å roe ned eller nære den med det som trengs. Ofte tys det til febernedsettende veldig kjapt, noe som kan forhindre kroppen i å gjøre jobben sin, som nettopp er å bekjempe patogenene med økt temperatur.

«When we focus upon “treating” the fever, we are giving the impression to parents and health professionals that fever is harmful and that antipyresis is beneficial. Scientific evidence does not support this practice.» (Kilde)

Det er med andre ord ikke nødvendigvis solide vitenskapelige belegg for bruk av remedier som i dag brukes hyppig, og tanken om å gi kroppen en sjanse til å ordne opp selv har blitt fjern for mange.

Lege Audun Myskja skriver mye om dette i sine bøker. Vi må trene oss opp til å finne tilbake til vår tiltro til kroppen vår. Finne tilbake til vissheten om at vi selv kjenner kroppen vår best og at vi må respektere kroppen og dens signaler. Lytte til den. For den snakker til oss. Men i den moderne verden har vi glemt språket. Resten overdøves av støy.

En generasjon friskere
Mitt håp er at den oppvoksende generasjonen ikke skal bli som generasjonen før. Jeg håper vi kan lære dem å forebygge uhelse, så de slipper å være prisgitt ti minutter hos en fastlege som ikke kjenner dem, og spesialister som sitter på hver sine kontor og tar for seg sin separate del av kroppen, som kan veldig lite om kosthold og livsstil, og som i stor grad er opplært til å skrive ut resepter.

Jeg er sjeleglad for helsesystemet, for akuttmedisin, kirurgi, antibiotika og alt det de dyktige folka får til. Men det er helt avgjørende at vi lærer oss å se forskjell på hva de kan hjelpe oss med og ikke. For det er dessverre ikke alt legene kan hjelpe oss med. Derfor må kunnskap og innsikt om forebyggende helse få større plass i hverdagen vår. Kropp og helse må opp og frem! I barnehagen, skolen – og i hjemmene!

Lær barna å ta vare på kroppen
Derfor prøver jeg å lære fireåringen min at vi ikke skal overstyre kroppen, men kjenne etter, lytte og ta godt vare på den. Og at «medisin» ikke nødvendigvis er det som skal til. Jeg lærer henne om hvor viktig maten vår er, og jeg lærer henne om naturlige, lindrende remedier med lang fartstid i vår historie. Vi kan jobbe med kroppen, ikke mot den. Og vi kan selv, i stor grad, lære oss å kjenne etter hva kroppen trenger, fremfor at en fremmed skal fortelle oss det i løpet av en ti minutters konsultasjon.

For vi trenger også «remedier utenfra» noen ganger. Noen ganger trenger vi moderne medisin, men det bør ikke alltid være det første vi tyr til. Både næringsstoffer fra mat og plantestoffer fra naturlige remedier støtter kroppen vår. Gir den et dytt i riktig retning, uten å overkjøre.

Her er også ulike typer mindfullness og yoga supre verktøy, som stadig blir mer hyppig brukt i skoler rundt omkring, fordi man finner at vi trenger en motvekt mot alle moderne påvirkninger som gjør at vi kobles fra kroppen vår og følelseslivet vårt.

Barnas eget apotek
Denne barnekolleksjonen med eteriske oljer kommer derfor på et perfekt tidspunkt for oss, siden Knøtta fylte fire nettopp! For selv om foreldre gjerne kan bruke disse oljene på barna fra de er 1-2 år gamle (evt. ekstra uttynnet med baseolje), så synes jeg dette settet først og fremst er et fantastisk verktøy for å lære barna om sin egen kropp og viktigheten av å ivareta egen helse! Jo tidligere vi starter, jo bedre! Dekker dette alle behov? Nei, det gjør det ikke. Men det er en god start og en effektiv måte å øke barnas bevissthet om egen helse på, på en positiv og morsom måte.

Oljene adresserer både fysiske vondter og potensielle utfordringer som konsentrasjon og fokus, og mer emosjonelle aspekter. Barn i dag trenger gjerne en dose av begge deler, og dette gir en utmerket mulighet for å prate med barna om følelser, kroppslige fornemmelser og ufordringer de måtte møte i hverdagen.

Enkle å bruke, enkle å ta med
Settet består av seks rollerflasker med oljeblandinger til spesifikke formål. De er fargekodet og har symboler, slik at de er enkle å bruke av barna selv, også før de kan lese (selv om en viss foreldreinvolvering selvsagt er nødvendig!).

Hver olje har et eget kort som viser hvor oljen skal smøres for best effekt. Noen skal smøres under fotsålen, noen på kroppen der det trengs, noen i håndflatene og noen i nakken.

Oljene er i tre kategorier; Hode, kropp og hjerte. Thinker er for fokus, Calmer er beroligende, Stronger er for immunforsvaret, Rescuer er for vondter, Steady er for balanse og Brave er for mot.

Oljene har egne hetter med karabinkrok som gjør det enkelt å feste de til ryggsekken, penalet eller andre lett tilgjengelige steder.

Dette er oljene:

Hode

Thinker: Fokusblanding for å fremme konsentrasjon og motvirke distraksjoner. Reduserer mentalt stress.
Inneholder vetiver, klementin, peppermynte og rosmarin.

Calmer: Beroligende blanding for å stilne tankekjør og roe kroppen. Fin før sengetid, avslappende og motvirker stress.
Inneholder lavendel, cananga, buddha wood og romersk kamille.

Kropp

Stronger: Beskyttende blanding som gir immunforsvaret et løft! Perfekt når man brygger på noe og ikke føler seg på topp. Roer ned hudirritasjoner.
Inneholder sedertre, litsea, frankincense og rose.

Rescuer: Pleiende blanding som reduserer kroppslige spenninger og vondter. Perfekt for såre muskler hos aktive barn. Kan også brukes for voksesmerter.
Inneholder copaiba, lavendel, spearmint og zanthoxylum.

Hjerte

Steady: Jordende blanding for å bidra til en rolig og avslappet kropp og sinn. Kan dempe angst, indre uro og tankekjør. Hjelper på trygghetsfølelse og å stå støtt i seg selv.
Inneholder amyris, balsamfuru, korianderfrø og magnolia.

Brave: Blanding for å styrke mot og energi. Designet for å være et verktøy i å støtte barnas selvtillit og egenverd.
Inneholder villappelsin, amyris, osmanthus og kanelbark.

En gave på flere måter!
Dette er en super gave til småbarnsforeldre når man skal gi en gave av litt verdi – og også til barn fra ca fire år og oppover, når de er store nok til å selv forstå litt av hva dette går ut på. Barna synes ofte dette er stor stas, samtidig som det også har en nytteverdi, spesielt hvis man som foreldre også legger litt ekstra livslærdom inn i bruken av oljene.

Les mer om Kid´s Collection her

Kontakt meg dersom du ønsker å bestille:

 

——

Bli med på online-kurs:
Mammarevolusjon

Kunne du tenke deg den viktigste mammainfoen, samlet på ett sted?
Håper du å stå mest mulig trygt og støtt i mammavalgene?
Har du lyst til å tilnærme deg mammarollen på en naturlig og hjertesentrert måte? – les mer her

——

Sjekk ut gratisheftene mine
– med tips og inspo på veien mot en friskere hverdag!
Du finner dem her