Samtlige finner du i dette gratis e-heftet!

Påsken er en høytid full av tradisjoner, og tradisjoner er noe jeg har sansen for! Jeg er av typen som får klump i halsen bare jeg tenker på jul og 17. mai… Og selv om disse to ligger mitt hjerte nærmest, så merker jeg at jeg får mer og mer sansen for påska…

Kanskje er det litt småhyklersk, jeg er jo ikke spesielt religiøs, iallefall ikke i nettopp tradisjonell forstand… Men våren er min definitive favorittårstid, verden er en eneste stor arena av muligheter! Nytt liv kommer til og jorda dirrer av forventning… Jeg også!

Og kanskje er det denne nydelige, spirende settingen rundt påska som også bidrar inn. Samtidig forbinder nok mange av oss påska med familiehygge, hyttekos, turer i skog og mark, yatzy, kakao, god mat og vennelag – kanskje nettopp alt det som representerer en avlogget og tilbakelent livsstil som mange tar seg i å savne i en hektisk hverdag.

Det er liksom mindre stress med påska enn med jula, tror jeg… Ikke så innmari mye som MÅ gjøres, heller en tid for avslapping og kos…

Og påskemattradisjonene er kanskje ikke like sterke som julemattradisjonene, men de er der! Påskelammet, marsipan og den obligatoriske kakao, appelsin og Kvikklunsj på skitur.

Det er søtt og salt og gult og kult! Jeg har latt meg inspirere skikkelig i år, og funnet frem et raust knippe med oppskrifter som jeg synes passer fint inn i påskehøytiden, tradisjonsrikt eller ikke. Jeg sier som Audun Myskja, et rungende JA til mat og matgleden! Til å eksperimentere, la seg inspirere, la smaksløkene få nye opplevelser…

Jeg kan ikke lyve; jeg elsker matkos! Men samtidig synes jeg det er helt greit å tenke en smule på hva man putter i, også i kosematen. Jeg bruker ulike søtningsformer; noen sukkerfrie som stevia og Fibersirup. Spesielt grisesunt er det kanskje ikke, men det er greit å holde sukkernivået på et ikke alt for høyt nivå. Jeg kombinerer det gjerne med andre typer søtning som honning, lønnesirup, kokossukker eller melasse.

Hvilke søtningstyper du ønsker å bruke, er i stor grad opp til deg selv, og du kan nokså enkelt sjonglere med forskjellige i disse oppskriftene, som også er glutenfrie (men hvor glutenfritt mel kan erstattes med f.eks. siktet spelt) og hvor de fleste kan lages uten kumelk. Havrefløte eller kokosmelk kan brukes i de fleste.

Jeg bruker en del smør, men ghee (hvor melkeproteinet er fjernet) kan brukes, og i noen vil det også funke å bytte til kokosolje eller andre melkefri alternativer ved behov.

Der hvor det står «lys glutenfri melblanding» har jeg for det meste brukt Toro sin, da denne er den kanskje mest utbredte i butikker omkring. Jeg vil tippe at Semper, Finax og andre har tilsvarende produkter som vil funke nokså likt.

Jeg håper du lar deg inspirere til å prøve noen nye oppskrifter til påske i år!

Heftet finner du her >>

——

Sjekk ut de øvrige gratisheftene mine
– med tips og inspo på veien mot en friskere hverdag!
Du finner dem her