Treåringen har lagt sin elsk på pistasjis. Mokkabønner neste.

Må le litt da. Pistasj er liksom en smule «gamlis» i mine øyne… Litt i kremtopp- og After Eight-kategorien? Så jeg humrer litt for meg selv når Knøtta velger pistasj fremfor jordbær, sjokolade og mango. Og jeg var slettes ikke helt overbevist om at hun kom til å like hjemmelaget variant, for treårs-kresenheten og «æsj»-fasen har kommet med fullt trøkk de siste månedene. Heldigvis var min bekymring ubegrunnet. Isen gikk ned på høykant.

Mye av pistasjisen vi får kjøpt omkring inneholder mest av alt annet enn pistasjnøtter. Fargen er mistenkelig grønn og smaken temmelig «hypet». Så du må på ingen måte tro at denne isen smaker som vanlig pistasjis du kjøper på dagligvaren.

Tar vi en titt på Sørlandsis sin variant så ser det ut som det kan være noen spor av peanøtter i den, men pistasjnøttene må vi se langt etter… Så har de vel heller ikke lov til å kalle det «pistasjis» lenger, siden det faktisk ikke ER pistasjis, men «is med pistasjsmak».

Men ekte pistasjis med smak av ekte pistasjnøtter er nydelig! Vi har stort sett kjøpt pistasjis på steder som tar is hakket mer seriøst, og da er smaken en helt annen. Det kan vel være at de også noen ganger jazzer opp smaken med noen aromaer, men det smaker iallefall mye mer likt pistasj!

Glem heller ikke at pistasjnøtter har mye nyttig i seg, blant annet mineraler som kalium, fosfor, mangan, kobber, samt vitamin B2 og B6.

Ingredienser (til 6 stk ispinner)

1,5 dl pistasjnøtter
6 eggeplommer
2,5 dl fløte eller havrefløte
50 g smeltet smør
Ca 5 ss (mørk) lønnesirup eller annen søtning
En god klype salt
1/2 ts ekte vanilje

Fremgangsmåte

Mos pistasjnøttene sammen til en så jevn masse du klarer. Spe med litt av fløten for å få det til å gå rundt. Jeg bruker Nutribullet til dette.

Tilsett det andre og kjør noen sekunder til jevnt.
Hell over i ispinneformer. Jeg bruker Onyx sine i rustfritt stål.

Frys inn.

Ta ut, dryss over finhakket pistasj eller sjokolade.
Du kan karamellisere pistasjnøttene i litt sukker eller Sukrin Gold + en klype salt i en pannne først. Smeltet hvit sjokolade er nydelig over!

Inspirerende oppskrifter med eteriske oljer finner du her
Gratis e-bok med påskeoppskrifter finner du her

Ønsker du flere oppskrifter på hjemmelaget is?
Sjekk ut e-boka «Hjemmelaget is for store og små» med over 20 oppskrifter på «pimpet» iskrem laget på enklest mulig måte: blend og frys!

——

Sjekk ut gratisheftene mine
– med tips og inspo på veien mot en friskere hverdag!
Du finner dem her