Hurra! I dag åpner påmeldingen til online-kurset mitt Helserevolusjon – et lenge etterlengtet hjertebarn som har hjemsøkt drømmene mine i mange år!

Min første baby var Vår, jenta som ble lagt i armene mine i juni 2015, etter to lange år med å få kroppen på rett kjøl etter en såkalt missed abortion. Hun var definitivt etterlengtet. Nå er hun blitt tre og et halvt og lurer fælt på om det ikke kommer flere babyer.

 

Jeg må nok skuffe henne der. Det blir ikke flere «ekte» babyer på meg, et valg basert på flere årsaker. Men jeg har lenge gått svanger med noen andre hjertebarn – ikke av kjøtt og blod, men av en inspirert trang til å bidra til en helserevolusjon.

På min vei mot bedre helse har jeg møtt mange mennesker, og en ting står tydelig for meg: Vi har en voksende utfordring med kroniske lidelser, diffuser plager og livsstilssykdommer i dag. Og helsesystemet står tildels hjelpesløs på sidelinja, uten å kunne love verken bot eller bedring. Vi bruker medikamenter for milliarder av kroner årlig, uten at sykemeldingene minsker i antall eller helsekøene blir kortere av den grunn.

Hva skjer?

Mange fagfolk har gjort seg opp kvalifiserte meninger om dette, og jeg har lest om dem med iver og ulvehunger. Noen må ha funnet svar? Hvorfor blir vi syke? Hvorfor sliter vi med å få hjelp til å bli friske? Er det noe vi kan gjøre selv?

Svaret på de to første spørsmålene er flere, interessante, urovekkende og sammensatte.

Svaret på det siste spørsmålet er: JA! Det er mye vi kan gjøre selv. Og det hele starter med nettopp den erkjennelsen.

Vi er alle, til syvende og sist, den som kjenner kroppen vår best og som har de største forutsetningene for å hjelpe den. Tro det eller ei. Men det forutsetter at vi ikke tar helse for gitt. Ikke overser signalene kroppen sender oss. At vi begynner å lytte. Er ærlige mot oss selv. At vi viser kroppen respekt og omtanke. Og skaffer oss et minimum av innsikt i hva som skal til for å ivareta god helse.

Lettere sagt enn gjort.

I en verden med helseinformasjon på hvert hjørne. Fete overskrifter som til stadighet motstrider hverandre. Fagfolk som går i strupen på hverandre og krangler om fett og karbohydrater. Ikke rart det er fristende å kaste inn håndkledet, og håpe på det beste.

Noen ganger tenker jeg, helt ærlig, at nettopp det kanskje ikke er det verste valget. Hvis alternativet er å bekymre oss vettløse for om vi gjør ting rett – måler og veier og teller og stiller spørsmålstegn ved hver minste ting vi gjør. For det minst fruktbare av alt, er å la oss overvelde.

Så:

Er du av typen som er fornøyd med å leve slik du gjør, som virkelig klarer å slippe skuldrene ned, smile, være fornøyd og se lyst på livet, så fortsett med det! Det i seg selv vil kunne gi deg mange ekstra, friske år her på jorda.

Men er du som meg, og ikke helt klarer å slå deg til ro?

Som foretrekker å vite, søker innsikt og kanskje til og med synes det er gøy? Eller som av nødvendighet har innsett at du behøver å gjøre endringer hvis du skal øke livskvaliteten din og sikre helsa for årene som kommer, men som ikke helt vet hvordan du skal komme i gang?

Insta-HR-2019-promotering_6

For slike «utskudd» som oss, har jeg laget dette kurset. (Men innerst inne mener jeg at noe lignende burde vært pensum i videregående skole!)

Et kurs jeg kunne ønske eksisterte for seks år siden, da jeg satt med en bunke prøvesvar i hånda som fortalte meg at jeg var nødt til å ta grep om jeg skulle få en ny sjanse til å bli mamma.

Ikke fordi dette kurset hadde gitt meg alle konkret svar som jeg trengte for å legge puslespillet mitt, men for at det kunne gitt meg det ekstra sparket bak, tryggheten om at det var ok å selv ta tak i egen helse, selv om folk rundt meg syntes jeg var smågal.

Det kunne fått meg til å skjønne noen viktige sammenhenger på et tidligere tidspunkt, en forståelse for hvordan kroppen i store trekk fungerer, og hvordan jeg dermed kunne søkt etter viktige brikker…

(Apropos «brikker»… Slik så «helsekartet» mitt ut på et tidspunkt for noen år siden. Langt i fra noen «fasit», men et viktig skritt på veien. Mens legene ville behandle det lave stoffskiftet (Hashimotos, helt nederst), ble det for meg meningsløst å ikke skulle adressere årsakene:)

Skjermbilde 2019-02-15 kl. 10.47.06Kanskje kunne et slikt kurs fått meg til å ta noen enkle, men grunnleggende grep, på et tidligere tidspunkt. Til å innse hvor mye omgivelser og relasjoner spiller inn?

Og det kunne mest sannsynlig spart meg ganske mange titusener av kroner på behandling og kosttilskudd, for ikke å snakke om månedsvis på dødskjipe, superstrikte dietter som ikke hadde noen hensikt.

Men min reise ble til på sin egen måte, og den fortsetter.

Jeg er ikke lege eller terapeut. Jeg behandler ingen, jeg utfører ikke mirakler. Men jeg har skjønt at helse handler om bevissthet, og at reisen til den enkelte er en organisk prosess som må skje med hele mennesket med på lasset.

Og:

At hvis vi overlater det fulle og hele ansvaret for oss selv i hendene på en annen, og setter oss selv på sidelinja, så kan kroppens evne til å friskne til svekkes. Hvordan vi blir tildelt en behandling, er vel så viktig som hvilken behandling det er.

Insta-HR-2019-promotering_cheguevara

Helserevolusjonen skjer etterhvert som flere og flere innser disse fundamentale innsiktene. Realiteten er at flertallet av oss på et eller annet tidspunkt vil stå overfor helsemessige utfordringer som vil kreve av oss. Vi må se oss selv i speilet, brette opp ermene, finne styrken vår og ta ansvaret tilbake. Så vil dominiobrikkene begynne å rulle.

Men det betyr ikke at du behøver å gå veien alene!

Oppdatering:
Påmeldingen til vårkurset 2019 er stengt, men nye kursdatoer vil bli lagt ut forløpende.

Mer om kurset her

Insta-HR-2019-promotering_tutu

HR-bok-4

——

Sjekk ut gratisheftene mine
– med tips og inspo på veien mot en friskere hverdag!
Du finner dem her