Tomatsuppe er noe hele familien setter pris på i blant, og en utmerket mulighet til å putte oppi litt gode grønnsaker og proteinkilder.

Tomatsuppe er lett å «pimpe» med ting som gulrøtter, søtpotet og blomkål, og gjerne litt protein i form av linser. Jeg bruker kraft som base dersom jeg har, og alltid en raus løk eller to som jeg blanker godt for å få frem den søtlige smaken. Løk løfter smaken på enhver suppe!

Jevnede supper er også smart for å få brukt opp rester av rå eller kokte grønnsaker som er til overs, og er en fin middagsløsning når man sitter igjen med et par pølser, som det ellers ville blitt stor krangel om. I dag hadde jeg noen biter kokt søtpotet og et par Grøstad-pølser som jeg puttet oppi. Søtpotet gir fin jevning og en søtlig, rund smak.

Ingredienser (4 porsjoner)

1 stor løk
1 hel kinesisk hvitløk eller 3-4 fedd vanlig
Et par ss andefett, smør eller nøytral kokosolje
2 kartonger økologisk passata (mosede tomater) eller hermetisk tomat
1 liter kraft (eller vann + en god buljongterning eller to)
3 ss røde linser
En halv søtpotet eller en stor gulrot
2 ss kokossukker eller lønnesirup (kan sløyfes)
Et par rause klyper salt, nykvernet sort pepper
Et par skvis sitronsaft
2 gode pølser

Topping
Smilende egg, linsepasta, parmesan, næringsgjær

Fremgangsmåte

Jeg foretrekker å la tomatsuppen stå å putre så lenge som mulig, da synes jeg smaken blir desidert best og grønnsaker og linser kokes helt sund. Suppa egner seg derfor veldig godt å forberede tidlig på dagen (eller kvelden før).

Grovhakk løk og hvitløk på skjødesløst og lite presist vis (men ikke så skjødesløst at fingertupper går med i sammen slengen). Surr i fett i en gryte, ca 10-15 minutter på medium varme til det er mykt.

Sleng oppi det øvrige, untatt pølsene, og kok opp. La småsimre på lav varme, gjerne i flere timer, men minst til linser og grønnsaker er helt møre.

Blend alt med stavmikser, smak til med litt mer sitronsaft og salt. Ha i oppskjærte pølser, og gjennomvarm.

Server med kokt linsepasta, smilende egg eller hva annet hjertet måtte begjære. Et smørøye smaker godt i, og et dryss næringsgjær og/eller parmesan gir ekstra næringsboost, spesielt med tanke på B-vitaminer.

tomatsuppe.png


Bli med på online-kurs:
Helserevolusjon

Hvordan ta ansvar for egen helse i en moderne verden?
Lær mer om ernæring, fordøyelse, hormoner, mineralbalanse, epigenetikk, stressmestring og hvordan du kan støtte kroppen naturlig
Oppstart 1. mars – meld deg på her!

HR-bok-4