Noen ganger lengter jeg etter skikkelig saftig bakst. Disse gjorde susen!

Å bake glutenfrie kaker og snop byr på få utfordringer, men akkurat den der basic bakst-greia, a la gjærbakst… den er litt mer krevende. Vafler har tildels dekket et behov, men suget etter ferske rundstykker merkes i blant.

Hatting har frosne, glutenfrie rundstykker som forsåvidt er ok på smak, men som også består av innmari mye rart. Glutenfri melblandinger generelt er vel ikke noe man benytter for næringens skyld, verken ris eller mais (som de ofte består av) er noe å rope hurra for ernæringsmessig, men alt handler om balanse, og jeg har funnet ut at lys, glutenfri melblanding fra Toro funker til veldig mye. Ja, fra Toro, du leste riktig.

Du kan sikkert bruke en hvilken som helst annen lys glutenfri melblanding, eller rett og slett speltmel eller lignende, hvis du tåler gluten. Vil tro de også funker fint med 50/50 lyst mel og mandelmel.

Neste steg blir å eksperimentere med en kombo av andre typer glutenfrie mel (jeg har også testet med en drøy dl Toro, og resten sorghummel og arrowrotstivelse), for å se om jeg kan oppnå samme resultat, helt Toro-fritt, så ikke imaget blir for skadelidende. Neida. Joda. Uansett, sconsene ble sjukt gode og jeg nøt hver bidige bit!

Ingredienser (2 store scones a 4 biter)

160 gram kokt søtpotet (fint å bruke opp rester!)
1,5 dl glutenfrie havregryn
2,5 dl lyst (glutenfritt) mel (f.eks. Toro lys melblanding)
60 g smør
1 dl valgfri melk
1 ss fiberhusk
1 stor ss chiafrø
2 eggehviter (har alltid til overs!)
Ca. 1 liten ts salt (mindre hvis fintmalt salt, mer hvis flaksalt som jeg bruker)
2 ts bakepulver

Fremgangsmåte

Sett ovnen på 230 grader.

Smelt smøret på lav varme, ta av varmen og tilsett melk. Ha i chia og fiberhusk. Rør godt så det blir fritt for klumper. Tilsett eggehviter og bland godt. La svelle mens du måler opp alt det andre.

Kvern havregryna fint i en blender. Ha i en bolle sammen med mel og bakepulver.

Mos søtpotet med salt. Bland inn smør/melkeblandingen, og til sist det tørre. Ikke jobb alt for mye med deigen, bare til melet sånn cirka er jevnt fordelt. Du kan godt la deigen stå fem minutter og la melet trekke til seg mest mulig fukt, da blir den mindre klissete å jobbe med.

Form til to store rundinger som du trykker litt flat på et stekebrett. De skal være ca. 3 cm tykke eller der omkring. Men målebånd bruker jeg altså ikke.

Snitt opp rundingene halvveis gjennom med et kryss, og prikk gjerne med en gaffel.

Stek midt i ovnen i ca 10-15 minutter, til de er godt gyldne.

Avkjøl på rist, del opp og server med hvanåenn. Smør er obligatorisk. Oppå der kan du jo gå for tradisjonell appelsinmarmelade. Jeg hadde cashewkrem med gurkemeie for hånda, og testet ut det også. Men ingenting slår bare godt smør på lunken scone – og evt. litt friskt syltetøy på den siste biten… Blir ny runde til søndagsfrokosten!

Inspirerende oppskrifter med eteriske oljer finner du her

Gratis e-bok med påskeoppskrifter finner du her


 

Bli med på online-kurs:
Helserevolusjon

Hvordan ta ansvar for egen helse i en moderne verden?
Lær mer om ernæring, fordøyelse, hormoner, mineralbalanse, epigenetikk, stressmestring og hvordan du kan støtte kroppen naturlig
Oppstart 1. mars – meld deg på her!

HR-bok-4

——

Sjekk ut gratisheftene mine
– med tips og inspo på veien mot en friskere hverdag!
Du finner dem her