Jeg har lagt min elsk på fersk gurkemeie! Denne kremen kan brukes både som pålegg og som topping på grøt eller fruktsalat.

Denne kremen er nærmest som et ekstra smøremykt nøttesmør, og har nydelig smak av fersk gurkemeie. Gurkemeien har kjekke, betennelsesdempende egenskaper i kroppen, spesielt sammen med sort pepper. Kremen har fått noen runder med sort pepper fra pepperkverna, men smaken er ubetydelig, i følge mine smaksløker.

Du kan gjerne bruke bløtlagte nøtter, for å få maks ut av næringen og gjøre kremen mest mulig skånsom for fordøyelsen. Jeg pleier å kjøpe nøtter i større kvanta, eksempelvis på Nøtteblanderen på Grønland i Oslo, bløtlegge og tørke på lav varme i ovn eller dehydrator.

I etterkant oppbevarer jeg nøttene og frøene kjølig, i tette beholdere, så har jeg alltid fiks ferdig bløtlagte nøtter for hånda – da er terskelen så mye lavere for å sette i gang når inspirasjonen til å lage noe kommer over meg!

Dersom du ikke tørker etter at du har bløtlagt, trenger du antageligvis å spe med mindre væske. Og får du ikke bløtlagt, så er det ingen krise det heller. Men dersom du bruker mye nøtter og frø i kostholdet, og/eller har utfordringer med fordøyelse eller næringsopptak, så er det ikke så dumt å prioritere det.

 

Ingredienser

2 dl cashewnøtter
2 ss gresskarkjerner
1 stor ss tahini eller 2 ss sesamfrø
2-3 ss lønnesirup (eller Fibersirup Gold for sukkerfri variant)
3 ss smeltet kokosolje
En raus klype salt
1/2 ts ekte vaniljepulver
1 stor ss finrevet, fersk gurkemeierot
Noen drag med pepperkverna
Kokosmelk, havrefløte eller matfløte

Fremgangsmåte

Kjør alle ingrediensene unntatt fløten i en kraftig blender eller lignende. Det er noe tørt, så du må ta pauser og skrape ned fra kantene. Spe med litt fløte underveis, for å få fart på blenderen, men ikke så mye at den blir for flytende.

Kjør til du har en jevn, tykk masse, som et litt løst og kremete nøttesmør. Spe med fløte til du har konsistensen du ønsker. Smak til med litt mer salt og/eller lønnesirup.

Kremen kan brukes som pålegg på brød, lomper og vafler, eller som topping på chiapudding, frokostgrøt e.l. sammen med bær eller frukt og hakkede nøtter/frø. Oppbevar i tett glass i kjøleskapet, hvor den nok holder seg 4-5 dager.


 

Bli med på online-kurs:
Helserevolusjon

Hvordan ta ansvar for egen helse i en moderne verden?
Lær mer om ernæring, fordøyelse, hormoner, mineralbalanse, epigenetikk, stressmestring og hvordan du kan støtte kroppen naturlig
Oppstart 1. mars – meld deg på her!

HR-bok-4

——

Sjekk ut gratisheftene mine
– med tips og inspo på veien mot en friskere hverdag!
Du finner dem her