(Inneholder reklame) • Kjekt å finne noen godbiter i fryseren når man fyser!

En utfordring med å kutte ned på godis som ikke er så heldig for oss, er at det ikke er alltid så lett å forutse når man blir fysen. Og blir man først fysen, så kan terskelen være stor for å sette i gang med kokkelering på kjøkkenet. Derfor er det genialt med godt som kan oppbevares i fryseren. Da har man det klappet og klart for hånda når som helst, samtidig som at man ikke behøver å trykke i seg alt man har laget på en gang mens det er «ferskt». Det er sjelden lurt. Både energikuler, marsipan og diverse sjokoladesnop kan fint fryses, er min erfaring.

Disse er det en smule jobb med, men så har man også godis i en god stund fremover… Har du ikke eterisk olje å smaksette med, kan du fint bruke en teskje finraspet øko appelsinskall. Mørk lønnesirup gir mest karamellaktig smak, men lys lønnesirup eller honning er også godt. Bruk den søtningen du ønsker.

Du trenger ikke bruke makadamianøtter, bruk det du har for hånda, men synes makadamia har den porøsheten som gjør at de passer så fint inn her. Du kan også kutte ut nøtter helt.

Ingredienser

2 plater mørk sjokolade av ønsket type

Appelsinfudge:
1 eggeplomme
1 dl klarnet smør (ghee)
0,75 dl fløte eller havrefløte
3 ss lønnesirup eller honning
Noen dråper stevia (evt. mer lønnesirup)
En klype salt
5 dråper eterisk olje av appelsin eller en ts finraspet appelsinskall
1 ss sitronsaft
En stor håndfull makadamianøtter (kan sløyfes)

Fremgangsmåte

Smelt sjokoladen over vannbad, evt. med litt nøytral kokosolje. La stå og holde seg flytende mens du lager karamellen.

Smelt smøret og la det skille seg – så det hvite synker til bunnen. Hell av det gule, blanke fettet og kast det hvite. Dette er ikke supernøye, men greit å få bort noe av vannet/proteinet. Evt. kjøp ferdig klarnet smør (ghee).

Pisk det lunkne smøret inn i eggeplommen noen dråper av gangen og etterhvert i en tynn stråle, som når du lager majones. Blir det veldig tykt og begynner å stivne, så spe med litt av fløten, før du fortsetter med resten av smøret. Tilsett søtning og salt og pisk så inn resten av fløten. Tilsett appelsinolje og sitronsaft til slutt, smak til, så du får ønsket søthet og appelsinsmak.

Kle en paiform ca 20 x 20 eller 20 cm i diameter med bakepapir og hell i halvparten av sjokoladen. Smør utover til et tynt lag. Sett i fryseren i 10 minutter til sjokoladen har stivnet. Hell over appelsinfudgen og deretter de hakkede nøttene. Sett i fryseren i ca. 20 minutter eller til det har stivnet nogenlunde.

Hell så over resten av sjokoladen, varm den evt. bittelitt opp hvis den har blitt for tyktflytende. Få den så jevnt utover som mulig, og snu på forma så den renner godt utover og dekker all karamellen. Sett tilbake i fryseren til det er helt frossent, gjerne natta over. Ta så ut og rut opp med en skarp kniv, som godt kan varmes litt under varmvann.

Rutene kan du oppbevare i tett boks i fryseren, eller bare på et fat, slik jeg gjør for enkelhets skyld… Jeg liker best å spise dem rett fra fryseren, da er sjokoladen sprø og fyllet passe mykt. Men du kan gjerne la dem ligge ute noen få minutter, så blir sjokoladen litt mindre sprø og karamellen litt mer flytende.

Gratis e-bok med påskeoppskrifter finner du her

 

Kulinarisk inspo med eteriske oljer
Er du nysgjerrig på flere oppskrifter med eterisk olje, så finner du e-boka mi her!