Snickers + pavlova = sant.

Denne ble stor suksess på julaften! Kaka er basert på en oppskrift fra bladet Mat fra Norge. Jeg har som vanlig gjort noen justeringer, men har ikke gjort noe forsøk på en «sunnere» variant her, det tør jeg ikke når jeg lager kake til 12 personer på julaften. Men har intensjoner om å eksperimentere med en egen variant ved en senere anledning…

Jeg lagde en flytende sjokoladeganache-saus, men du kan også bare smelte sjokolade slik som i den opprinnelige oppskriften (men da må den brukes umiddelbart så den ikke stivner først).

Ingredienser

Marengs
4 eggehviter
En klype salt
200 g sukker
1 ts hvitvinseddik
2 ts maisenna
1 ts vaniljesukker (det droppa jeg)

Fyll
3 dl kremfløte (jeg brukte nesten 2 bokser)
Litt sukker til kremen (det droppa jeg)
Sjokoladesaus
Karamellsaus
Salte peanøtter
Jeg brukte i tillegg noen karamelliserte cashewnøtter og kakestrø

Sjokoladesaus
150 g mørk kokesjokolade
1,5 dl kremfløte

Karamellsaus
100 g sukker
1 dl kremfløte
70 g smør
En god klype flaksalt

Fremgangsmåte

Marengsbunner
Visp eggehviter med en klype salat til det blir mye topper. Tilsett sukkeret litt etter litt mens vispen går, og fortsett til sukkeret er oppløst og marengsen er stiv.

Vend inn eddik og siktet maisenna. Bre røren ut på to sirkler tegnet opp på bakepapir, på hvert sitt stekebrett, ca 20 cm i diameter. Stek på 100 grader i ca. en time. Jeg stekte i ca 1,5 time. Plasser stekebrettene i ovnen samtidig, men ikke for langt opp. Bytt plass etter en halvtime. Skru av ovnen og la de stå der til de er avkjølt.

Sjokoladesaus
Varm opp fløten til kokepunktet, ta av varmen og tilsett sjokolade i små biter. La stå et par minutter, og rør så godt rundt til en tykk saus.

Karamellsaus
Smelt sukkeret i en tykkbunnet kjele på medium varme til gyllen karamell. Ikke ta øynene fra karamellen! Jeg måtte gjøre dette to ganger, da den første porsjonen brant seg på to sekunder. IKKE rør i sukkeret, du kan evt. snurre litt forsiktig på kasserollen.

Tilsett kremfløten litt etter litt – det freser! Kok videre under omrøring til karamellen har løst seg opp i fløten. Tilsett smøret i biter og kok videre i ca 10 minutter til en tykk og fyldig karamellsaus. Tilsett en klype flaksalt til slutt og bland godt.

Montering
Legg litt sjokoladesaus på et kakefat og legg på den ene marengsbunnen. Fordel mesteparten av kremen på og drissle over litt sjokoladesaus og karamellsaus. Bland lett inn i kremen. Dryss på en håndfull grovknuste nøtter.

Legg på den andre marengsbunnen, resten av kremen og pynt med resten av sausen, nøtter og strø. Server ganske umiddelbart (marengsen blir litt bløtere etter hvert).