Mettende muffins til små og store mager.

Treåringen her i huset er typen som kjapt blir «lei» av mat, så min intensjon om å lage opp mange porsjoner babymat og fryse, slik jeg ser mange gjør, ble snarlig kassert. Ikke noe vits. Hun kan være temmelig uforutsigbar i matveien, og det som er pop en dag, er ikke pop den neste. Jeg velger å se det som intuitiv spising og at hun spiser det som hun har mest behov for.

Jeg hadde tidlig størst fokus på animalske matkilder som egg, kraft, fett og kjøtt, fordi disse gir godt med kalorier, næring og nyttige byggeklosser, samtidig som det er mildt for magen. Men etterhvert som hun har vokst til, så har også brødmat blitt mer populært.

Jeg anser ikke de fleste kjøpebrød som noen super kilde til næring, derfor oppfordrer jeg alltid til å bruke masse smør og pålegg. Men de ungene – plutselig skal de bare ha brød, ikke noe pålegg, og sånn går no dagan… Jeg har laget mye lapper og vafler med næringsrike ingredienser, men nå har jeg vært uten vaffeljern en god stund (det må jeg forøvrig få fikset sporenstreks!)

I slik type bakst kan man bruke mye egg som gir ekstra protein og mineraler, sunne fettkilder og frø med masse næring. Revne grønnsaker, ost og kjøtt metter også godt og gir næring. Parmesan er en smakfull ost full av tettpakket næring som kobber, fosfor, kalsium og sink, samt vitamin A og flere B-vitaminer.

Etter en litt snufsete høst (den første uten morsmelk) med en smule varierende appetitt, så fant jeg ut at det var dags for noe jeg ikke har laget på veldig lenge; matmuffins! Eller pizzamuffins som jeg har valgt å kalle dem. Noen ganger betyr navnet på maten en hel del, har erfaringen lært meg… 😉

Jeg har brukt glutenfri meltyper, men du kan fint bruke f.eks. siktet spelt eller det melet du måtte ønske.

Ingredienser (ca 6 muffins)

2 ss chiafrø
2,5 dl helmelk, matfløte, havrefløte eller kokosomelk, evt. vann
100 g smør (jeg brukte Røros)
4 toppede ss mandelmel
3 toppede ss Toro lys glutenfri melblanding
2 toppede ss tapiokamel (eller annet fint mel)
1 ts bakepulver
1 revet gulrot
En håndfull hakket rød paprika
3 ss revet parmesan/Grana Padano
1 ts tørket oregano
Evt. et dryss løkpulver og/eller hvitløskpulver
En klype salt (kan evt. kuttes ut)
4 eggehviter
Revet parmesan
Finhakket chorizo (evt. skinke, spekeskinke e.l.)

Fremgangsmåte

Sett ovnen på 200 grader.

Bland chiafrøene med melka og la svelle mens du river gulrot og ost, hakker paprika og pølse.

Stivpisk eggehvitene med salt.

Smelt smøret og rør inn i chiablandingen sammen med parmesan og paprikabiter.

Krydre med oregano og løkpulver.

Tilsett halvparten av melet, rør så inn halvparten av eggehvitene. Deretter har du i resten av melet og vender inn resten av eggehvitene til slutt.

Fordel i smurte muffinsformer, topp med masse revet parmesan og finhakket pølse.

Stek midt i ovnen i 10-15 minutter til de er gyldne og gjennomstekte.

Kan gjerne dyppes i fullfet rømme ved servering!

—-

Her finner du mitt gratishefte med flere tips til hvordan du kan lage barnas favorittmat mer næringsrik