(Inneholder reklame) • November nærmer seg slutten, og for tredje år på rad har jeg som mål å ha alle julegavene på plass innen 1. desember.

Jeg elsker jula! Men jeg hater stress. Og julestress mest av alt, fordi det ødelegger nettopp for den tida som jeg elsker og ønsker skal være fredfylt og koselig.

Desember er for kos!
Når desember kommer har jeg lyst til å roe sakte men sikkert ned og gjøre hyggelige ting sammen med familien. Koselige inneaktiviteter som å bake, lage julepynt, se julefilmer, grille marshmallows i peisen, lage marsipan, og når den første snøen kommer så må vi ut og ake, lage snøengler og vasse rundt på måfå!

Det aller, aller siste jeg ønsker er uansett å vasse rundt blant folk på overfylte kjøpesenter, og ende opp med å bruke alt for mye penger på alt for lite gjennomtenkte gaver. Det er for meg toppen av både energi- og miljøsløsning, hvis det er et ord…

 

 

Planlegging og system
Så, jeg begynner planleggingen forsiktig utpå høsten. Noterer meg en liste over tips som jeg fortløpende fyller ut etterhvert som jeg kommer på gode ideer. Jeg har også opprettet en felles Messenger-tråd for den nærmeste familien, hvor jeg legger ut tips om ting vi ønsker oss, for å gjøre livet en smule enklere for rådville familiemedlemmer som ikke aner hva de skal finne på.

På den måten får vi iallefall noe vi har bruk for, og ikke ting som blir stablet i et skap eller solgt på finn ved første og beste anledning. Og resten av familien kan selvsagt gjøre det samme – så har vi alle gavetips samlet på ett sted. Jeg er og blir en jule-junkie, og kan foreløpig ikke se for meg et juletre uten gaver under, men jeg gjør det jeg kan for at det ikke skal bli en endeløs mengde med ræl som ingen verken har ønsket seg eller får bruk for…

Årets hjemmelagde gaver

Granola
Jeg synes det er gøy å lage noen hjemmelagde julegaver.  Noe jobb er det selvsagt, så jeg samkjører og lager store «porsjoner». I år (som ifjor) lager jeg granola. Dette er noe de fleste liker og setter pris på – iallefall var tilbakemeldingene positive i fjor!

Gelèsåper
I tillegg lager jeg små porsjons-gelèsåper med ulik smak og duft, som jeg putter på glass og gir bort som ekstragaver. Treåringen synes det er gøy å være med å lage gelèsåper og dette er en hyggelig førjulsaktivitet som jeg legger inn som en gave i julekalenderen hennes i år. Vær oppmerksom på at såpene tørker litt ut, så de bør oppbevares på tett glass, gjerne kjølig, og ikke lages for lang tid før de skal gis bort.

gelesaape

Hudolje
Mitt «eterisk olje-apotek» er ganske velfylt og hjemmesnekrede oljeblandinger for ulike formål blir et av årets innslag. Jeg har testet meg frem til ulike hudoljekombinasjoner av eterisk olje, baseolje og e-vitaminolje som jeg fyller på glassflasker med pipette og klistrer på egen etikett. Etikettene har jeg designet og lastet opp i stickerapp.com og fått tilsendt i posten, men dette kan gjøres på langt enklere måter! Forslag til hudoljer finner du her.

Øvrige gaver
Svigers (godt voksne og har alt!) får nok billetter til Latter for tredje år på rad. Familie forøvrig og noen få utvalgte venninner får eksempelvis rollere med eterisk olje, diffuser-armbånd og lypsyler. Nyttige, men søte ting som en liten juleoppmerksomhet. Armbåndene er laget av kvinner i Uganda som en del av et av doTERRAs humanitære prosjekter der nede. Dette gir kvinnene arbeid og muligheter de ellers ikke ville hatt. Jeg synes det er fint at noen av pengene vi likevel bruker på julegaver kan gå til et godt formål.

«Together we can help provide over 400 women with meaningful, healthy work. With the help of additional income from your order, the artisans are able to save money to invest in healthcare, children’s schooling, nutritious meals, and saving for the future.»

 

Til Knøtta på 3,5 har jeg kjøpt en egen diffuser, da hun er veldig fascinert av min. Denne søte, lille elefanten sprer søvndyssende oljer i soverommet, samtidig som den spiller naturlyder (fuglekvitter, bølgeskvulp og bekkesildring) og lager fine lysmønster på veggen som skifter farge. Et slags søvndyssende Kinderegg, med andre ord. (Til tross for at den er en plastdings, synes jeg denne har ganske mange formildende egenskaper som jeg som småbarnsmor setter pris på…)

 

Vi har ønsket oss herbarium til Knøtta fra besteforeldrene, som hun kan bruke når vi er på tur i skogen eller på fjellet sammen med Mommo. Jeg arvet et herbarium av min mamma da jeg var yngre, og jeg husker jeg synes det var veldig spennende. Så gjenstår det å se om Knøtta synes det samme.

Skjermbilde 2018-11-21 kl. 12.39.55

Av mannen har jeg ønsket meg en bedre stol til hjemmekontoret, en Back App eller lignende, som er bedre for ryggen min. Dette er noe jeg bare er nødt til å investere i før eller siden, fortrinnsvis før. Har tipset om at det finnes brukte på finn.no, så får vi se! Blir ikke det noe av, så får gaven til hverandre bli en middag ute, siden mat er den viktigste felles interessen vår. Kjenner jeg oss rett, havner vi på nabolagsfavoritten Smia galleri!

 

Oppskrifter

Granola
1 pose havregryn
1 pose mandler
150 g smeltet, saltet smør
3-5 ss honning eller lønnesirup
Tørket frukt; rosiner, dadler, fiken eller aprikos

Smakstilsetninger:
Vaniljepulver
Tørket eple og epleskall
Tørket appelsinskall
Eterisk olje av appelsin, kanel, kardemomme, ingefær (1-2 dråpe av hver)
Evt. kanel/kardemommepulver

Hakk mandlene og legg utover et stekebrett. Rist i ovnen på ca. 150 grader til lett gyldne og det dufter godt.

Smelt smør, tilsett honning og eterisk olje eller krydder. Bland inn i havregrynene og fordel utover et eller to stekebrett. Tørk i ovnen på ca 150 grader til lett gyllent. Vend/rør om noen ganger underveis.

Epler skrelles og deles i små biter. Skallet strimles (det samme med appelsinskall, unngå det hvite) og alt tørkes i ovn på 100-130 grader til det er tørt.

Ingrediensene blandes sammen, fordeles i porsjoner (bruk evt. kjøkkenvekt) og puttes i plastpose. Jeg bruker disse fra Maistic som er nedbrytbare. Og deretter legger jeg plastposene i papirposer kjøpt på Nille. Stifter igjen og limer på etikett (printes på vanlig printer eller bestilles via stickerapp.com).

 

 

Gelèsåper

2,5 dl vann
3 ss pulvergelatin
1,25 dl castillesåpe
Farge (jeg brukte vanlig konditorfarge)
Eterisk olje (ca 30 dråper)

Kok opp vann, ta kasserollen av komfyren, rør ut gelatin til det er helt oppløst. Tilsett såpen forsiktig samtidig som du rører rolig rundt. Avkjøl litt og tilsett farge og eterisk olje. Jeg brukte følgende kombinasjoner:

Turkis såpe: blå + gul farge / eterisk olje: doTERRA Balance
Lilla såpe: blå + rød farge / eterisk olje: Lavendel og Ylang Ylang
Rødoransje såpe: rød + gul farge / eterisk olje: doTERRA Citrus Bliss (evt. appelsin)
Limegrønn såpe: grønn + gul farge / eterisk olje: Lime og spearmint

Hell massen over i silikonformer/konfektformer og avkjøl før du tar de små såpene ut av formen. Oppbevares i tett boks.

Mer om eteriske oljer kan du lese her

Med ønske om en ikke alt for stressfylt førjulstid!

IMG_5894