Blomkålsuppe er ekte norsk tradisjonsmat. Ekstra godt med pancetta, sopp og mandler på toppen!

Den dyktige og sympatiske bonden Heinrich Jung opplevde i sommer at hele blomkålavlingen ble moden nesten samtidig, og han fryktet at han ville bli sittende med masse blomkål som måtte kastes. Heldigvis grep Bama/Meny inn og kjøpte opp blomkålen, så bonden slapp å tape penger.

Men blomkålen er jo ikke reddet, før vi forbrukerne kjøper den i butikkene! Gjør vi ikke det, havner den kanskje i søpla uansett. Her til lands er ganske mange av oss «bortskjemte» med å kunne spise akkurat det vi vil, når vi vil. I butikkene er alt tilgjengelig til enhver tid, sånn omtrent, og vi er ikke prisgitt sesongene på samme måte som vi alltid har vært før.

Jeg tenker på alle de fattige nordmenn som daglig har spist vassgraut og sild og poteter – den gangen smør og flesk var festmat. Mye har endret seg siden da. Derfor er det kanskje også fremmed og lite fristende for oss å skulle spise noe vi ikke umiddelbart har lyst på eller spise det samme flere dager på rad.

Men jeg synes i grunnen vi har godt av å lære oss å tenke litt annerledes på tingene, slutte å ta mattilgangen for gitt. Det er ikke sikkert våre barn eller barnebarn kommer til å ha det like godt som oss på matfronten – ingen vet hva fremtiden bringer.

I dag tok jeg turen innom Meny, ens ærend for å redde blomkål. Jeg tenkte jeg like gjerne kunne lage en stor porsjon suppe, når jeg først er i gang. Du trenger ikke gjøre det så omstendelig som dette, men det er veldig godt med et eller annet på toppen som gir tyggemotstand og variasjon i smakene!

Du kan lage suppa på to måter. Koke blomkål i vann/kraft, ta av noen biter og blende resten. Med denne fremgangsmåten kan suppa bli noe mindre glatt, avhengig av blenderen din. Har du kun stavmikser tilgjengelig, kan du vurdere å lage suppa på «gamlemåten», ved å lage hvit saus som utgangspunkt. Dette gir en mer fyldig og jevn suppe.

 

Blomkålsuppe, stor porsjon (6 personer)

Suppe

3 hoder blomkål
Vann eller kyllingkraft (ca. 1 liter)
Ca. 3 dl matfløte eller havrefløte
(Evt. mer kraft og litt mindre kremfløte)
50 g smør
Salt, hvit pepper, muskat
Evt. noen ss mel (jeg bruker Toro lys glutenfri melblanding til hvit saus)

Gratinert lilla blomkål

1 hode lilla blomkål
Pancettafett eller smør
Parmesan eller Grana Padano
Salt og pepper

Topping

10 store sjampinjonger
Smør
Salt, pepper, hvitløkspulver
1 bit pancetta eller bacon (ca 5-7 tykke skiver)
3 fedd hvitløk
2 håndfuller mandler
1 håndfull pinjekjerner
1 boks kikerter eller tilsvarende bløtlagte og kokte

Fremgangsmåte

Del soppen i små biter, vend inn en god slump smeltet smør, strø på salt og pepper og hvitløkspulver. Sett i ovnen på 200 grader og stek til brune og nesten tørre/sprø.

Del blomkålen i mindre biter, legg i gryte og hell over vann eller kraft til det såvidt dekker. Kok opp og la simre til mørt.

Varm en gryte og rist kjapt grovhakkede mandler 1-2 minutter. Tilsett pinjekjerner og rist ett minutt til. Ta de ut av gryta og legg i pancetta i små terninger. Stek til sprø, med hvitløken og kikerter surrende med ett minutt på slutten (pass på at det ikke brennes).

Hell av fettet fra pancettaen og fordel dette over lilla blomkål skjært i skiver, lagt i en ildfast form. Strø over litt salt og pepper og godt med revet parmesan. Sett denne inn når soppen er ferdig stekt. Stek ca. 15 minutter i ovnen på 200 grader til blomkålen er mør og parmesanen gylden.

Bland pancetta/hvitløk/kikerter, ristede mandler/pinjekjerner og soppen.

Ta av noe av blomkålbitene og legg til side. Blend blomkålen i blender som tåler varme eller med stavmikser til en jevn masse. Spe med fløte og smør. Juster tykkelsen med mer væske om nødvendig. Smak til med raust med salt, hvit pepper og raspet muskatnøtt. Husk at det ofte må en god del mer salt til i så store porsjoner!

Evt. smelt smøret, rør inn mel og spe med blomkålkokevannet og fløte til passe konsistens. Tilsett blomkålen til slutt.

Server glovarm suppe med biter av blomkål, gratinert lilla blomkål og pancettatopping. Kan godt serveres med brød!

IMG_1415IMG_1455IMG_1444