Komboen salte peanøtter, karamell og sjokolade virker å være udødelig. Her i en variant fri for gluten, kumelk og raffinert sukker.

Snickers er ikke min favorittsjokolade i utgangspunktet, for meg blir den for mektig. Men jeg har skjønt at veldig mange andre digger komboen av salte peanøtter, karamell og sjokolade, så jeg tenkte jeg skulle mekke noen slike ruter til å ha med i bursdagsfest. Og det ble en hit!

Jeg har brukt noen ikke så vanlige ingredienser, også fordi jeg liker å «pimpe» alt jeg lager en smule. Ingen av disse er nødvendig for å få til en vellykket kake, så ikke fortvil om du ikke har dem. Her kan du lese mer om typiske ingredienser jeg bruker til for å gjøre maten mer næringsrik.

(Sjekk også ut gratisheftet om hvordan du kan gjøre «usunn» mat mer næringsrik).

Hampfrø er fulle av nyttige mineraler og omega-3-fettsyrer, og jeg pleier typisk å tilsette en håndfull eller to når jeg tenker at den litt gressaktige smaken likevel vil bli kamuflert av andre smaker.

Melasse har blant annet masse kalsium, jern og kobber, og jeg lurer gjerne inn en spiseskje der hvor det passer med en litt mørk, brent smak.

Du kan bruke den søtningen du selv foretrekker, alt etter om du vil ha den helt sukkerfri, eller om du vil bruke litt uraffinert søtning. Jeg bruker gjerne en kombo, det funker fint smaksmessig, samtidig som det begrenser sukkerinnholdet litt. Har du ikke lønnesirup kan nok honning også brukes.

Gå bananas!

Ingredienser

Bunn:
4 dl kvernede mandler (jeg kjøpte ferdig skåldede på Nøtteblanderen på Grønland)
150 g smeltet smør (jeg brukte Røros)
2 toppede ss Sukrin Gold eller ca. 4 ss lønnesirup
1 stor ss melasse (kan erstattes med 1 ss lønnesirup)
1 stor ss peanøttsmør
4 ss hampfrø (kan sløyfes eller byttes med andre finhakkede nøtter eller frø)

Karamell:
3 kartonger kokosmelk, fullfett
3 store ss smør/melkefritt alternativ
Et par ruter mørk, melkefri sjokolade eller 1 ss kakao (for fargens skyld)
Noen dråper stevia english toffee eller ca. 3 ss mørk lønnesirup
En klype salt

Topping:
Ca. en plate smeltet mørk, melkefri sjokolade
Salte peanøtter
Evt. kakestrø eller annen pynt som gir ekstra knas

Fremgangsmåte
Kok opp kokosmelken og la småputre til den er tykk, men ikke så mye at den skiller seg. Ta av varmen og pisk inn smøret og sjokolade/kakao. Smak til med søtt og salt til du har en passe balansert karamell.

Imens karamellen koker inn lager du bunnen. Bland alle ingrediensene i en bolle, til du har en fast deig. Trykk deigen ut jevnt i en paiform. Hell på den litt avkjølte karamellen og sett kjølig til den har stivnet noe. Dryss over peanøtter og trykk dem lett ned i karamellen så de sitter fast.

Smelt sjokoladen og drissle over peanøttene. Strø på evt. annen pynt til slutt. Jeg har brukt kakestrø i sort og gull, fordi det var det jeg hadde i skapet. Vil du ha en helt sukkerfri kake, kan du droppe pynten, eller bruke f.eks. kokosflak?

La stå kaldt og skjær med skarp kniv i passende ruter. Veldig god til is!

snickersruter-hel
snickersruter