Jeg fant tidlig ut at helt sprø grønnkålchips som pulveriseres i munnen ikke er mi greie. Disse grønnkålchipsene er av et annet kaliber!

De supertørre, mørke flakene en får kjøpt på helsekost gir meg rett og slett frysninger på ryggen. Noe i meg sier at dette – dette er bare FOR seriøst sunt! Det er alt annet enn tilfredsstillende å spise ting som smuldrer til støv i munnen på et nanosekund, og blir til skarpe små biter som smaker gras (og om du er heldig, et mikrostreif av uraffinert salt fra en øde saltgruve i Himalaya). Det er mulig det finnes god grønnkålchips å få kjøpt der ute, men jeg har ikke snublet over det ennå.

Blir du stressa av å høre at vi bør spise grønne bladgrønnsaker daglig for å få i oss nok naturlig folat? Da er disse chipsene for deg! Her går en pakke unna på en halvtime, og gjør definitivt at de er verdt strevet. Har du også en minifetisj om småslagna cheese doodles som har stått ute siden festen i går, men som du helst ikke vil sette ut i livet? Da kan det også være verdt et forsøk med disse altså.

Det begynner å bli ganske mange år siden jeg prøvde meg på å lage grønnkålchips for første gang, og oppskriften har utviklet seg litt siden den gang – men hovedingrediensene er fortsatt de samme; pinjekjerner, tamari og noe søtt som lønnesirup! Disse chipsene er seriøst vanskelig å stoppe å spise!

Jeg lager alltid en ganske tykk masse med blant annet pinjekjerner som base. Det er helt essensielt for «chewy» chips at dette utgjør litt volum, så jeg bruker ganske mye pinjekjerner. Pinjekjerner er ganske kostbart, og kan godt erstattes med andre frø eller nøtter – en kombo er ofte fint! Jeg har også brukt hampfrø, mandler, sesamfrø, gresskarkjerner eller solsikkefrø inn i komboen.

Jeg kjøper også ferdig skåldede og kvernede mandler i blant, som jeg bruker noen spiseskjeer av sammen med pinjekjernene, men hele mandler, med eller uten skall, går fint. (Bløtlegger du dem eller skålder dem, kvitter du deg imidlertid med fytinsyra som ellers hemmer mye av næringsopptaket fra chipsen, dersom DET er et poeng for deg).

Smaken kan varieres masse! Jeg synes helt enkle chips med kun tamari, lønnesirup og evt. litt hvitløkspulver er helt nydelig. Mens andre ganger har jeg lyst på en mer asiatisk vri, mer krydret, kanskje litt sting av chili.

Basic oppskrift, ekstra chewy (dobbel)

2 pakker grønnkål, øko, vasket, delt i passende biter
5 dl cashewnøtter
4 ss sesamfrø
tamari/soyasaus/coconut aminos (obs! forskjell på hvor salt de er!)
5 ss lønnesirup
Litt vann eller havremelk/fløte
Flaksalt, næringsgjær til å strø over før tørking

Ingefær og sesam
1 pakke grønnkål, øko, vasket, delt i passende biter
2 dl cashew (evt. pinjekjerner, mandler)
2 ss sesamfrø
¼ ts hvitløkspulver
4 ss tamari/soyasaus/coconut aminos (obs! forskjell på hvor salt de er!)
3 ss lønnesirup
Saft av ½ sitron
1 ss finraspet ingefær (eller 1-2 dråper ingefær eterisk olje)
3 dråper sesamolje
En skvett vann eller havrefløte
2 ss sesamfrø til å strø på toppen
Flaksalt og næringsgjær til å strø på toppen

 

Sweet, smoky lime
1 pakke grønnkål, øko, vasket, delt i passende biter
2 dl cashew (evt. pinjekjerner, mandler)
¼ ts hvitløkspulver
4 ss tamari/soyasaus/coconut aminos (obs! forskjell på hvor salt de er!)
4 ss lønnesirup
Saft av 1 lime
¼ ts liquid smoke
½ ts paprikapulver, evt. røkt paprika
1-2 ts chiliflak (etter hvor sterkt du foretrekker det)
1 ss raspet limeskall (eller 1-2 dråper lime eterisk olje)
En skvett vann eller havrefløte
Flaksalt og næringsgjær til å strø på toppen

Fremgangsmåte
Kjør alle ingrediensene i en kjøkkenmaskin til en litt seig, tyktflytende masse. Tilsett litt mer vann om det blir alt for tykt. Smak deg frem. Bruk mer tamari om nødvendig. Masser jevnt inn i den vaskede, tørkede grønnkålen, det skal være realtivt lett å få det spredd. Hvis ikke tilsett enda noen ss vann.

Fordel utover tørkebrett til dehydrator eller på stekebrett og tørk på 40-80 grader til kålchipsen er tørr, men ikke så spør at den faller fra hverandre. Snu og juster gjerne en gang underveis. Jeg anbefaler 50-60 grader, ha beholder den grønnfargen best, men det tar litt tid! En dehydrator er en smart investering dersom grønnkålchips står på menyen ofte.

Chipsen skal være litt småseig noen steder, med klumper av nøttemasse.
Mmmm, her går den unna på kort tid!

IMG_5816IMG_5814IMG_5837

IMG_5872IMG_5933