(Inneholder reklame) • Har du hørt om copaiba? Dette er en eterisk olje som i sommer blir tillatt for salg i Norge, noe vi har ventet lenge på! Den har helt fantastiske egenskaper når det kommer til å støtte opp om kroppens funksjoner, blant annet nervesystemet.

Potent virkestoff
Årsaken er et potent virkestoff kalt BCP (beta-caryphyllene) et kannabinoid. Kannabionoider er en samlebetegnelse på stoffer som fester seg til kroppens to kannabinoid-reseptorer (CB1 og CB2).

Noen kannabionoider (CBD/cannabidiol) finnes i cannabis/marihuana/hamp, og er som kjent ikke lovlige her til lands. Det er virkestoffet THC i disse plantene som gjør deg «høy», og som er årsaken til at de er ulovlige. CBD-olje er ettertraktet fordi det har en positiv effekt på bl.a. nervesystemet, og noen svake/milde CBD-oljer er mulig å få tak i.

Men eterisk olje er lovlig og kannabinoidene i denne (BCP) påvirker altså de samme reseptorene (CB2, som finnes i immunsystemet og blant annet er involvert i å bekjempe inflammasjon), til og med på en mer effektiv måte enn CBD-olje.

BCP finnes i svært høye nivåer i doTERRAs copaiba-olje, og er en av grunnene til at denne oljen har blitt så ettertraktet. BCP finnes også i små mengder i andre eteriske oljer, slik som sort pepper og sitronmelisse, men i copaiba så utgjør BCP hele 60% av virkestoffene.

Screen Shot 2018-07-02 at 14.02.19.png

 

Hvilke effekter har copaiba?
Når det tas internt, har BCP i copaiba sterke antioksidantegenskaper, fremmer en sunn cellefunksjon, kan bidra til å støtte immunfunksjonen, hjerte-kar-helse og sirkulasjonshelse, og også bidra positivt i forhold til tarmhelse.

Det rapporteres også om at copaiba kan bidra til å holde munnen, tennene og tannkjøttene rene og sunne. Copaiba er også fin for huden, og bidrar til å holde huden ren og klar samtidig som den minimerer ujevnheter og urenheter.

Det er også gjort noen studier på andre bruksområder og effekter av copaiba, med lovende resultater, men foreløpig trengs mer forskning for å kunne fastslå effektiviteten med sikkerhet (se linker nederst).

I Sør-Amerika har copaiba lenge vært brukt for å støtte og fremme god helse, og nå begynner vi her oppe i nord endelig å få øynene opp for dette. Copaiba har i tillegg en beroligende og avbalanserende effekt på oss, og kan brukes i diffuser sammen med andre avslappende oljer på kveldstid. Er det noe de fleste av oss har god bruk for, så er det noe som hjelper oss å stresse ned?

Litt om planten
Jeg understreker at copaiba ikke stammer fra cannabisplanten, og dermed heller ikke har THC i seg. Copaifera officinalis er det latinske navnet, og dette er eviggrønne trær som vokser i tropiske regnskogsområder Sentral-og Sør-Amerika. Trærne kan bli over 30 meter høye. doTERRA samarbeider med et stort nettverk innhøstere i Amazonas, som sørger for at copaibaen blir skånsomt utvunnet på en bærekraftig måte som ivaretar trærne og naturen rundt. Harpiksen tappes fra treet, litt på samme måte som man tapper bjørkesevje eller lønnesirup, og destilleres så for å utvinne den eteriske oljen.

Disclaimer: Eteriske oljer er ikke ment å brukes som erstatning for annen medisinsk behandling og har ikke som mål å kurere sykdom eller lidelser. Bruk av oljer skjer på eget ansvar.

Kilder/forskning:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3291111/

http://theleafonline.com/c/science/2014/10/terpene-profile-caryophyllene/

https://www.leafscience.com/2013/11/12/beta-caryophyllene-dietary-cannabinoid-make-synthetics-irrelevant/

https://malariaworld.org/blog/caryophyllene-cinderella-essential-oils

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28322470

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0378874107001286

https://www.doterra.com/US/en/blog/product-spotlight-using-copaiba


 

Bli med på online-kurs:
Helserevolusjon

Hvordan ta ansvar for egen helse i en moderne verden?
Lær mer om ernæring, fordøyelse, hormoner, mineralbalanse, epigenetikk, stressmestring og hvordan du kan støtte kroppen naturlig
Oppstart 1. mars – meld deg på her!

HR-bok-4