Jeg har tro på å få mest mulig av næringsstoffene våre gjennom mat. Ekte, ren og næringstett mat av ymse slag. Men noen ganger er det lurt å «jukse» litt.

Forleden dag kom nok en ny studie som viser at multivitaminer og separate tilskudd av vitaminer og mineraler har liten eller ingen effekt, og at de også kan gjøre skade.

Og jeg er i stor grad enig. I mat finner vi næringsstoffer som vitaminer og mineraler i samspill med alle de andre næringsstoffene, slik det var ment fra naturens side og slik kroppene våre har vært vant til å få næringen. Dette er det naturlige for kroppen og opptak og utnyttelse er definitivt best på denne måten.

Likevel har jeg selv tatt mye tilskudd over flere år. Noen ganger tror jeg tilskudd er nødvendig for å klare å rette opp en stor mangel som har oppstått over tid. Det er likevel viktig å være kritisk.

Det er nok tildels stor forskjell på tilskuddene, hvordan de er fremstilt – om de er utvunnet fra naturlige kilder eller syntetisk fremstilt i et laboratorium. Hvordan tilskuddet er satt sammen betyr antagelig noe. Er det lagt til kofaktorer i tillegg f.eks.? Det er nok også store forskjeller på merkene, i forhold til kvalitet.

Jeg benytter enhver anledning til å «pimpe» maten til jenta mi med naturlige ingredienser som bipollen, næringsgjær, melasse, eggeplommer, kraft, lever/hjerte, chia, hampfrø, smør, kokosolje osv. Mitt gratishefte om dette finner du forøvrig her.

 

Screen Shot 2018-06-22 at 18.07.23.png

Men noen ganger tyr jeg også til tilskudd. Blant annet pleier jeg å lage en drikk til henne, hvor jeg lurer oppi et knippe tilskudd som jeg mener gavner henne. Neida, hun har ikke fått påvist noen mangler, og i følge en del eksperter bør man da altså ikke gi noe. Men selv om vi er bevisst på hva hun får i seg og vi stort sett serverer hjemmelaget og «skikkelig» mat hos oss, og den til og med «pimpes» i tide og utide, så er det et faktum at det er vanskelig å gjøre alt «riktig».

Fra hun begynte med fast føde rundt 5-6 md har hun vært en nysgjerrig og tøff liten en, som har prøvd nye ting med iver og spist mye forskjellig. Men det har blitt litt vanskeligere med alderen, og matvarene er generelt mindre næringsrike nå, at noen tilskudd kan være på sin plass. Jeg har skrevet et helt innlegg om dette her. 

Etterhvert som hun har nærmet seg tre år, har hun blitt mer selektiv, sannsynligvis mer påvirket av hva andre barn liker og ikke liker, mer påvirket av alt det spennende som finnes i butikkhyllene osv. Og jeg mener matglede kommer foran alt. Her skal ingen presses til å spise noe de ikke vil. Eller mer enn det de føler for. Knøtta mi har aldri vært superstorspist, så tidvis har jeg følt at hver bit teller.

 

 

 

Nå stresser jeg lite med dette. Det får gå som det går, og vi kan bare gjøre vårt beste. Prøve å finne en ok balanse som alle kan leve med. Ikke være for «sære», men ikke for slepphendte. Derfor har jeg visse ting jeg tyr til, blant annet denne «jusen» her, som består av ingredienser som både kan klassifiseres som «supermat» og som «tilskudd». Supermat er forsåvidt en form for tilskudd – noen ganger er grensene litt flytende.

Den er tilsatt diverse vitaminer, mineraler og gode bakterier som små kropper trenger. Knøtta spiser for det meste upasteurisert yoghurt fra dyr som ikke har fått kraftfor med jod, derfor får hun en dråpe jod i jusen sin blant annet. Men jod skal man ikke ha for mye av, så her er det viktig å lese på ingredienslisten og regne på hvor mye et lite barn skal ha. 90 mcg jod om dagen er anbefalt for barn mellom 2 og 5 år.

Sink skal heller ikke overdrives, og finnes i kjøtt og en rekke andre matvarer, likevel tilsetter jeg ofte litt sink i drikken hennes. Jeg har valgt et tilskudd med godt opptak (da bare 10-30% av sink typisk tas opp) og som har kobber i tillegg, siden disse to skal være i balanse i kroppen. Kroppen taper omtrent ett til to milligram sink hver dag, og sink er viktig for immunforsvar, vekst, stoffskiftet og DNA.

Magnesium er også et mineral de fleste får for lite av, silisium like så. Å tilsette noen dråper av slike mineraler føler jeg egentlig bare blir å tilføre det som skulle vært der i utgangspunktet. Mega mag inneholder også bla boron, sulfat og kalium.

Moringa, også kalt «the Tree of Life», blir av mange beskrevet som verdens mest næringsrike plante og inneholder en rekke aminosyrer, vitaminer og mineraler.

Vita Biosa er en enkel løsning for å få i litt probiotiske bakterier. Knøtta er heldigvis også glad i vannkefir og kombucha, og dette får hun også jevnlig, både kjøpt og hjemmelaget (men ikke alltid jeg har produksjon i gang i en travel hverdag!) Vita Biosa smaker nokså friskt og mildt, og fungerer fint sammen med appelsin og sitron.

Vi prøver å bruke en del kraft i matlagingen, men det er heller ikke noe som jeg presser på med, da det ikke alltid at vi har lyst på kraftbasert mat rett og slett. Det blir færre gryter og supper om sommeren, og mer kald mat, salater osv. Da er det kjekt å ha kollagen og gelatin på lur. Kollagenet røres enkelt ut i kald drikke og smaker lite, særlig hvis man tilsetter litt annet med god, frisk smak. Jeg bruker Naturkildens kollagen.

Ferskpresset jus fra appelsin inneholder kalsium, kalium og naturlig vitamin C, som også fås fra sitron.

HipstamaticPhoto-531734780.903089

Oppskriften varierer, ikke alltid jeg har i alt, det vurderer jeg fra gang til gang, men en typisk oppskrift med «alt» kan se sånn ut.

Superjus!

1,5 dl vann
Saft fra en halv appelsin
Et par skvis sitron
En liten skvett Vita Biosa (begynn med en halv ts, trapp opp sakte)
1 ts moringapulver
10 dråper Mega Mag magnesium
10 dråper Eidon Minerals silisiumdråper
3 dråper Zink dråper (sink og kobber)
1-2 dråper jod (50-100 mcg)
1 ts Naturkilden kollagenpulver
Evt. noen dråper stevia eller en liten ts honning

Heller på drikkeglass, stål- eller glassflaske og blander/rister godt. Serveres gjerne med sugerør, da det skåner tennene fra syra i større grad enn å drikke fra glass. Vi kjøpte ei billig glassflaske fra TGR, og så bytta vi ut plastsugerøret med et stålsugerør fra Agent M. Stålflaska vi har er fra Blafre.

Det er mye mat i god drikke, sies det 😉

HipstamaticPhoto-531241144.522845

—–

Mammarevolusjon medlemsportal!

• Ønsker du å forberede deg best mulig til graviditet, fødsel og mammarollen?
• Kunne du tenke deg den viktigste “mammainfoen” samlet på ett sted?
• Ønsker du mer info om optimal ernæring, amming og babyomsorg?
• Håper du å stå mest mulig trygt og støtt i mammavalgene?
• Vil du nærme deg mammarollen på en naturlig og hjertesentrert måte?

Da er Mammarevolusjon for deg.

——

Sjekk ut gratisheftene mine
– med tips og inspo på veien mot en friskere hverdag!
Du finner dem her