(Inneholder reklame) • Tidligere var jeg en skikkelig hudpleie-junkie og elsket dyre kremer og fancy merker. Men huden har aldri vært bedre enn etter at jeg la om til helt naturlig hudpleie!

Min beste venninnes mamma drev et parfymeri på 90- og 2000-tallet, og vi elsket begge dyre kremer, ansiktsmasker, øyegeleer og det meste! Fancy merker og nye, innovative «må-ha-produkter» var alltid øverst på ønskelista til jul. For ikke å snakke om all parfymen. Vi samlet nærmest på parfymer på 90-tallet, fascinert av de vakre flaskene og de overbevisende reklamene.

Jeg hadde nok aldri noen tanke om at noe av dette kanskje ikke var så bra for kroppen. Ingredienslister ble sjelden lest. Forståelig nok. Som tenåring og ung voksen er det fryktelig mange viktigere og mer spennende ting på prioritetslista enn akkurat det.

skiten

Omvendingen
Men så skjedde det etterhvert en endring. Mer fokus i media. Kunne solkrem være farlig? Selvbruningskrem også? Og parabener, det var visst noe sikkelig skumle greier… Det var nesten som om hele eksistensgrunnlaget mitt forsvant for meg.

Det var rundt omkring 2011-2012 at jeg for alvor begynte å bli mer kritisk til hudpleieproduktene mine. Jeg kom over make up-artist Birgitte Magnussens blogg og fattet interesse for dette med rene og trygge hudpleieprodukter. Det var også her jeg fikk kjennskap til lege Siri Aabel som hadde hjulpet Birgitte med sine helseutfordringer.

Dette endte med at jeg selv tok turen til Siri og fikk avdekket en rekke ubalanser i kroppen. Dette var som å helle bensin på et allerede glødende bål, og jeg ble enda mer gira på å gjøre bevisste valg for å skåne kroppen for ytterligere belastninger. Nå var fokus på å få rettet på ubalansene og bli frisk nok til å kunne bli mamma, etter at jeg hadde mislykkes på første forsøket.

Jeg leste om at man finner hundrevis av syntetiske fremmedstoffer i navlestrengen til nyfødte babyer, og skjønte etterhvert viktigheten av å slutte å smøre all slags kremer ukritisk på huden. Det handlet om å minimere påfyll av enda mer dritt.

Dermed kuttet jeg ut de ørten ulike remediene jeg daglig brukte på huden, og begynte å teste ut ulike rene, vegetabilske oljer – både til rens og fukt. Etterhvert leste jeg også om eteriske oljers gunstige innvirkning på huden og prøvde meg også frem med disse.

kraft

Sunn hud starter innenfra
Huden min responderte positivt på dette. Samtidig vet jeg også at endringene jeg gjorde med tanke på kosthold, og ubalansene jeg rettet på, hadde stor innvirkning. Huden påvirkes også i aller høyeste grad innenfra. Uren hud handler ofte om hormoner og ubalanser i disse. Huden er kroppens største organ, og jobber aktivt med å kvitte seg med det kroppen ikke ønsker å ha på innsiden.

Jeg kom etterhvert også over Nadine Artemis  og hennes tips og anbefalinger for så naturlig skjønnhetspleie som mulig. Hun sier blant annet at det ikke finnes ulike «hudtyper» i form av «tørr hud», «fet hud», «blandingshud» osv. Dette beror derimot på ubalanser innenfra eller forstyrret bakterieflora, noe som ressonerte med det jeg selv hadde kommet frem til på veien.

«The skin type classifications we’re fixated with today — dry, normal, sensitive, combination, oily, and acne-prone — are mere constructs created by cosmetic manufacturers to sell products, drive our self-doubt, and keep us fixated on our self-perceived flaws.

Oily, dry, acne-prone, etc. are symptoms of a larger, frankly more important, picture. They’re signs that something within your inner ecosystem is out of balance or that something you’re applying to the exterior of your skin is damaging it.»

Så det å få hormoner og næringsstoffer i balanse er en av de viktigste punktene på veien til sunnere og vakrere hud. Dette er dog en noe lengre vei og kan ta noe tid. Så første pri er å kutte ut alle unødvendige tilsetningsstoffer i det man smører på!

Screen Shot 2018-06-01 at 11.50.44

Hvorfor gjøre det komplisert?
Det finnes flere og flere merker som lager gode produkter uten skumle greier, men jeg fant ut at denne jungelen orket jeg ikke manøvrere i. Jeg konkluderte med at jeg ikke hadde tid og overskudd til å sette meg inn i om alle de ulike rare navnene på tilsetningsstoffene er «innafor» eller ikke. Og de uendelige diskusjonene; er det parabener som er verst, eller er det faktisk nye typer konserveringsmidler som har poppet opp som alternativer som er verstingene?

Jeg «hoppet av», ikke minst fordi jeg også så at det her var mye penger å spare. I stedet valgte jeg å skaffe noen enkle, helt rene vegetabilske oljer – og så etterhvert supplere med eteriske oljer til forskjellig formål og etter behov. Vegetabilske oljer finnes i ulike prisklasser.

Litt om eteriske oljer
Eteriske oljer varierer også mye i pris, både etter merke og etter type olje. Noen av de eteriske oljene som er supre for hud koster en del, men så er det også svært drøye i bruk, og har samtidig en hel rekke andre bruksområder. De er rett og slett potente virkestoffer i konsentrert form – og det betaler jeg gladelig for, fremfor å betale for fyllstoffer som kun er tilsatt eksempelvis for konsistens eller holdbarhet, eller for fancy emballasje og merker.

Så det å lage sitt eget hudpleiesystem kan gjøres rimelig og ganske kostbart, alt etter behov og lyst, men jeg mener man kommer langt med det enkle her! Ikke minst fordi man egentlig trenger ganske få produkter og mange av ingrediensene kan brukes til forskjellige ting. En god vegetabilsk olje som  jojoba kan brukes til både rens og fukt, natt og dag.

 

Tips til ren hudpleie i sommer?
Jeg skal på ingen måte påberope meg å ha perfekt hud, og fortsatt kan det dukke opp en og annen  kvise. Men stort sett er den uproblematisk og samarbeidsvillig, og jeg er godt fornøyd til å være straks 40.

I sommer kommer jeg og «kollega» i Naturkilden Vibeke Landsem til å ha fokus på hudpleie i Facebook-gruppa vår «Naturlig livsstil og eteriske oljer med Naturkilden & Tankekilden». Vi vil dele våre beste tips til naturlig skjønnhetspleie, hvordan du kommer i gang, oppskrifter på enkle remedier du kan lage selv, samt gi den en oversikt over hvilke eteriske oljer som er best for de ulike «hudtypene».

Bli gjerne med i gruppa!

Med ønske om en kvise- og giftfri sommer!

Screen Shot 2018-06-01 at 11.51.18