Her er den tradisjonelle ayurvediske drikken golden milk i min versjon! Hold deg fast!

Gurkemeie er vel kjent for sine betennelsesdempende og immunstyrkende egenskaper, grunnet innholdet av virkestoffet curcumin. Roten er også vist å støtte fordøyelsen og leveren. Curcumin virker best i kombinasjon med virkestoffet peperin som finnes i pepper. Her bruker jeg cayennepepper sammen med gurkemeien for å lage pastaen.

I et eksperiment viste det seg at forsøkspersonene som ble gitt en ts gurkemeie i seks uker viste endring i sitt DNA, sammenlignet med de som fikk placebo. Gurkemeien virket å ha effekt på gener som styrer blant annet inflammasjon og astma. Det er gjerne ikke helt uten grunn at denne roten har blitt verdsatt i lange tider?

Jeg er ikke så veldig fan av smaken av gurkemeie i ett og alt, men synes det er nydelig i gullmelk, spesielt sammen med andre kryddere. Her har jeg brukt:

• Kanel (ceylon), kjent for å regulere blodsukker, dempe søtsug og virke immunstimulerende.

• Fennikel, tradisjonelt brukt for å regulere fordøyelse og støtte lever og luftveier

• Kardemomme, fint for blant annet fordøyelse og mot søtsug

Med andre ord er dette den ultimate drikken i forkjølelsessesongen, i stressende perioder og dersom fordøyelsen trenger litt ekstra støtte (som den gjerne gjør i nettopp stressende perioder!)

Jeg har brukt eteriske oljer her, både fordi jeg synes det er enkelt og fordi de har ekstra superkonsentrert smak og virkestoffer! Vær obs på at oljene må være av matkvalitet (helt rene og naturlige).

Ingredienser

Gurkemeie- og cayenneblanding
1 dl vann
4 toppede ss gurkemeiepulver
1/2 -1 ss cayennepepper (pulver)
2 dråper kardemomme eterisk olje
2 dråper kanel (cinnamon bark) eterisk olje
2 dråper fenikkel eterisk olje
Evt. 1 dråpe nellik eterisk olje (julevariant!)

Gullmelk (1 kopp)

2 dl valgfri melk
1 eggeplomme
1 ts honning eller lønnesirup
1 toppet ts gurkemeie- og cayenneblanding
En miniklype salt
Evt. 1-2 ts kollagen/gelatin

 

Fremgangsmåte

Lag gurkemeieblandingen ved å koke opp ingrediensene i en liten kasserolle eller smørsmelter på medium til lav varme. La det putre i ca. 8 minutter. Tilsett litt mer vann om det blir for tørt. Avkjøl, bland inn eteriske oljer og ha over på glass med lokk. Holdbarhet i ca. 2 uker i kjøleskap. Vær obs på at cayennepepper er sterkt, så prøv deg frem med mengden.

Varm opp melken forsiktig (skal ikke koke), mens du pisker inn eggeplomme, honning og pasta (evt. kollagenpulver) med en visp. Smak til med bittelitt salt til slutt. Hell over i egnet favorittkopp og nyt varm!

Bruker du en mager melk, så kan du gjerne tilsette en liten dert smør, ghee eller kokosolje. Med litt mer fett bærer smakene bedre!

Vær obs på at eteriske oljer er svært konsentrerte plantestoffer. Unngå å drikke eteriske oljer dersom du har problemer med spiserør eller magesekk.

 

Litt mer om krydderne:

Fenikkel

«Fennel essential oil is made up of monoterpenes and chemical components known for their energizing and uplifting aromatic properties. The chemical makeup of this oil contributes to the sweet, licorice aroma of Fennel. Trans anethole, the monoterpene phenylpropene which is the primary chemical constituent of Fennel oil, is distinctly sweet—13 times sweeter than table sugar. Fennel is also comprised of chemical components called ketones, which contribute to the calming properties of Fennel oil, as well as the oil’s ability to promote healthy respiratory function and healthy digestion, when taken internally.»

 

Kanel
«The main chemical components of Cinnamon Bark essential oil are cinnamaldehyde and eugenol. These natural chemicals are powerful components that help to provide strong internal benefits. A study suggested that cinnamaldehyde acts to support healthy molecular function in the kidneys.  Another study also found that cinnamaldehyde activates an endogenous (natural, internal) antioxidant response in the colon cells, which is a natural means of maintaining healthy colon cells. Eugenol also plays an active role in sustaining bodily health. Recent findings show that eugenol assists the body in maintaining normal gastrointestinal mobility even during times of stress, helping to keep the gastrointestinal tract functioning properly.«

 

Kardemomme
«Cardamom is made up of monoterpenoid esters called terpinyl acetate and linalyl acetate. Other oils like Lavender, Clary Sage, and Roman Chamomile also contain monoterpenoid esters, which is why these oils are commonly known for their calming and soothing properties. 1,8-cineole, or eucalyptol, is a monoterpenoid that is commonly known for its positive effects. This chemical component contributes to Cardamom oil’s ability to promote feelings of clear airways and easy breathing.»
Er du nysgjerrig på eteriske oljer, ta kontakt!
Kilder: