(Inneholder reklame) • Her er den tradisjonelle ayurvediske drikken golden milk i min versjon! Hold deg fast!
Gurkemeie er vel kjent for sine betennelsesdempende og immunstyrkende egenskaper, grunnet innholdet av virkestoffet curcumin. Roten er også vist å støtte fordøyelsen og leveren. Curcumin virker etter sigende best i kombinasjon med virkestoffet peperin som finnes i pepper.
I et eksperiment viste det seg at forsøkspersonene som ble gitt en ts gurkemeie i seks uker viste endring i sitt DNA, sammenlignet med de som fikk placebo. Gurkemeien virket å ha effekt på gener som styrer blant annet inflammasjon og astma. Det er gjerne ikke helt uten grunn at denne roten har blitt verdsatt i lange tider?
Jeg er ikke så veldig fan av smaken av gurkemeie i ett og alt, men synes det er nydelig i gullmelk, spesielt sammen med andre kryddere. Her har jeg brukt:
• Kanel (ceylon), kjent for å regulere blodsukker, dempe søtsug og virke immunstimulerende.
• Fennikel, tradisjonelt brukt for å regulere fordøyelse og støtte lever og luftveier
• Kardemomme, fint for blant annet fordøyelse og mot søtsug
Med andre ord er dette den ultimate drikken i forkjølelsessesongen, i stressende perioder og dersom fordøyelsen trenger litt ekstra støtte (som den gjerne gjør i nettopp stressende perioder!)
Jeg har brukt eteriske oljer her, både fordi jeg synes det er enkelt og fordi de har ekstra superkonsentrert smak og virkestoffer! Vær obs på at oljene må være av matkvalitet (helt rene og naturlige).
Ingredienser
Gurkemeie- og pepperblanding
1 dl vann (mindre om du bruker fersk gurkemeie)
4 toppede ss gurkemeiepulver eller ferskrevet gurkemeie (gir en friskere smak)
1/2 -1 ss sort pepper (pulver)
2 dråper kardemomme eterisk olje
2 dråper kanel (cinnamon bark) eterisk olje
2 dråper fenikkel eterisk olje
Evt. 1 dråpe nellik eterisk olje (julevariant!)
Gullmelk (1 kopp)
2 dl valgfri melk
1 eggeplomme
1 ts honning eller lønnesirup
1 toppet ts gurkemeieblanding
En miniklype salt
Evt. 1-2 ts kollagen/gelatin
Fremgangsmåte
Lag gurkemeieblandingen ved å koke opp ingrediensene i en liten kasserolle eller smørsmelter på medium til lav varme. La det putre i ca. 8 minutter. Tilsett litt mer vann om det blir for tørt. Avkjøl, bland inn eteriske oljer og ha over på glass med lokk. Holdbarhet i ca. 2 uker i kjøleskap.
Varm opp melken forsiktig (skal ikke koke), mens du pisker inn eggeplomme, honning og pasta (evt. kollagenpulver) med en visp. Smak til med bittelitt salt til slutt. Hell over i egnet favorittkopp og nyt varm!
Bruker du en mager melk, så kan du gjerne tilsette en liten dert smør, ghee eller kokosolje. Med litt mer fett bærer smakene bedre!
Vær obs på at eteriske oljer er svært konsentrerte plantestoffer. Unngå å drikke eteriske oljer dersom du har problemer med spiserør eller magesekk.
Litt mer om krydderne:
Fenikkel