(Inneholder reklame) • Allergisesongen er i gang, og det er estimert at omlag 20% av oss nordmenn lider av plager som følge av pollenallergi. Hvordan kan det ha seg at vi plutselig reagerer så sterkt på noe helt naturlig, som har omgitt oss siden tidenes morgen?

Mange av oss tenker at det «bare er sånn» eller «alltid» har vært sånn, og at vi ikke kan gjøre noe med det. Og dersom man prøver å gjøre noe, er det oftest medikamenter det tys til. Jeg har selv hatt pollenallergi mesteparten av livet, men har nå vært tilnærmet symptomfri i fem år. For meg funket medikamentene svært dårlig, og jeg ble om mulig bare mer trøtt. Og de adresserte iallefall ikke årsaken til problemet mitt.

Nå var ikke jeg blant de hardest rammede. Jeg lå ikke innendørs halve sommeren slik noen gjør, men jeg hadde tydelige symptomer, trøtt om våren når bjørka får blader, og plager i nese og øyne, kløe, snørr osv. Å være symptomfri betyr mye for meg, det å kunne nyte våren og sommeren utendørs, i stedet for å bure seg inne!

Akkurat hva som gjorde størst utslag for min del kan jeg ikke si med hundre prosent sikkerhet, men jeg har noen ganske gode teorier – som også stemmer overens med det forskningen viser. Som med alt annet er det sannsynligvis ikke EN ting, ingen quick fix, men mange små justeringer som tilsammen har minsket inflammasjon i kroppen min og roet immunsystemet, slik at det ikke lenger trigges av pollen på samme måte.

En allergisk reaksjon på f.eks. pollen handler om at immunsystemet jobber på høygir. Så kommer et allergen og trigger og får begeret til å renne over. Litt enkelt forklart. Bildet er sammensatt, men kronisk inflammasjon er ofte noe av det som ligger til grunn, som en medvirkende årsak til at immunsystemet er overarbeidet.

Vi hører mye om inflammasjon om dagen. Inflammasjon er kroppens egen, smarte respons til belastninger utenfra. Et forsøk på å rydde opp – og helt nødvendig for vår overlevelse. Kroppen har en hel horv med sånne automatiske finurlige funksjoner som er med å holder oss i live og friske.

Men så er vi tilbake til problemet. Vi lever ikke lenger slik vi levde før. Konstant stress gjør at vi går i fight or flight for mye av tida. Og for store belastninger utenfra gjør at kroppen havner i kronisk inflammasjonstilstand. Dette virker å være en medvirkende årsak til mange lidelser i dag. Faktisk sier mange eksperter at inflammasjon alltid er medvirkende.

Tarmhelse er også svært sentralt, og tarmen er ekstra utsatt for inflammasjon i dag. Mange sliter med såkalt irritabel tarm, nedsatt fordøyelse og det oppdages stadig nye linker mellom tarmhelse og øvrig helse, spesielt immunologiske lidelser og adferdsproblemer. Det er også ting som tyder på at inflammasjon i tarmen «spres» til resten av kroppen, og dersom man rydder opp i tarmen, så får det også positive ringvirkninger i kroppen som helhet.

Det finnes en rekke matvarer og naturlige tilskudd som er betennelsesdempende. Mange urter og eteriske oljer viser seg dessuten å ha en balanserende effekt på kroppen, altså de er adaptogene av natur, og støtter der det trengs. Denne egenskapen gjør at de kan støtte immunsystemet uten å kaste ytterligere bensin på bålet.

Veldig mange eteriske oljer har også anti-inflammatoriske egenskaper, og kan være med å gi kroppen et ekstra dytt for å roe ned betennelsene. Samtidig er det noen oljer som har god effekt på luftveiene og dermed kan bidra til å lindre symptomer her. Disse oljene finner du  i nettbutikken til Naturkilden.

Få en grundig utredning
Sliter man mye og ikke merker tilstrekkelig bedring ved kostholdsomlegging og naturlige remedier, kan det være en stor fordel å gå til en dyktig, helhetstenkende lege eller funksjonellmedisinsk lege og få tatt grundige prøver. Kanskje har man mye tungmetaller eller kritisk mangel på visse næringsstoffer.

Ønsker du mer konkrete tips til hvordan du kan adressere pollenallergi for å få bukt med symptomene, sjekk ut heftet mitt her!

Med ønske om en god og snørrfri sommer 🙂

Screen Shot 2018-05-05 at 22.08.35.png

 

Disclaimer:
Vi gjør oppmerksom på at påstandene ikke er ment å diagnostisere/behandle sykdommer, eller fungere som erstatning for andre medikamenter eller behandlinger du har fått foreskrevet av helsepersonell.

 

Kilder:

https://www.naaf.no/fokusomrader/allergi-og-overfolsomhet/pollenallergi/

https://www.naaf.no/fokusomrader/allergi-og-overfolsomhet/pollenallergi/fakta-om-pollenallergi/

https://www.hopkinsmedicine.org/healthlibrary/conditions/allergy_and_asthma/allergies_and_the_immune_system_85,P00039

https://www.mindbodygreen.com/0-29535/a-gut-health-expert-reveals-the-truth-about-your-seasonal-allergies.html

https://www.amymyersmd.com/2017/04/cure-seasonal-allergies-naturally/

https://www.allergicliving.com/2017/11/30/inside-the-microbiome-why-good-gut-bacteria-is-the-big-hope-for-allergic-disease/

https://chriskresser.com/got-allergies-your-microbes-could-be-responsible/

https://draxe.com/essential-oils-for-allergies/

https://drericz.com/essential-oils-for-allergies/