I dag er det rart å tenke på at jeg for bare en håndfull år siden brukte en hel pakke Ibux hver eneste måned, for å komme meg gjennom menssmertene… Jeg grøsser helt ærlig ved tanken på hva alle de smertestillende pillene gjorde med magen min – og resten av kroppen. Særlig fordi jeg nå vet at det var totalt unødvendig.

Og stadig vekk sender jeg en stille og takknemlig tanke (jeg vet ikke helt til hvem, kanskje meg selv?) fordi jeg nå har en Ibux-pakke liggende i et år eller to før den blir tom. Kanskje til og med mer. Jeg bruker vel egentlig bare smertestillende om jeg får skikkelig sengeliggende forkjølelse, influensa eller akutt hodepine. Hvilket er heller sjelden.

Mange av oss tenker at menssmerter er «helt vanlig». Og det er det. Dessverre. Men normalt? Nei. La det være null tvil: Det er ikke meningen at vi jenter skal bli satt helt ut av spill hver eneste måned, ha energi på bånn, store smerter i mage og rygg, skikkelig flaue kviseutbrudd. Litt ekstra sentimental og småmurring i magen, ja vel, men ikke hormonelle vrak! Jeg husker jeg tenkte; hallo? Jeg er over 30! Er det meningen å fortsatt ha kviser??

En oppsiktsvekkende studie, publisert i Journal of Women´s Health i 2016, viser en tydelig sammenheng med menssmerter og inflammasjon, altså betennelsestilstander i kroppen. Ser man det! Det er nok ikke helt tilfeldig at inflammasjon i dag blir sett på som en av de virkelig store problemområdene, og noe som ligger til grunn for en hel haug av kroniske sykdommer og lidelser!

Inflammasjon er en del av kroppens egen immunrespons, og i utgangspunktet et forsøk på å rydde opp. Altså er inflammasjon helt på sin plass. Det er når betennelsene blir kroniske, at vi får et problem.

Dette kan være med på å forklare hvorfor så mange i dag opplever plager i forbindelse med visse tider i den månedlige syklusen. Vår moderne livsstil utsetter oss for så mye som kan bidra til økte betennelsestilstander i kroppen. Ikke minst kosthold. En hel rekke plager forsvant eller minsket betraktelig da jeg la om kostholdet mitt, og det til tross for at jeg hadde langt i fra det verste kostholdet i utgangspunktet.

Jeg har fortsatt ting å jobbe med når det kommer til hormoner. Nå jobber jeg ut i fra at siste brikke mest sannsynlig henger sammen med mineralbalansen (for mye ubunden kobber undertrykker sink, som progesteron er avhengig av). Progesteron og sink henger sammen, mens det også er en nær sammenheng mellom kobbernivåer og østrogen. Og progesteron og østrogen skal balansere hverandre.

Dessverre er østrogendominans er et utbredt problem i dag, og bidrar til en rekke ubehagelige symptomer og lidelser. For mye østrogen øker sjansene for kreft, og gir symptomer som nedsatt sexlyst, allergier, tretthet og vektøkning (særlig rundt midja).

Noe som er interessant å merke seg er jo at mange av symptomene på østrogendominans, også er typiske symptomer på kobberubalanse direkte, slik som kalde hender og føtter, nedsatt stoffskifte og humørsvingninger. Jeg gikk selv på p-piller i en årrekke, noe som bidrar til å øke problemer med kobber.

 

Screen Shot 2018-03-23 at 22.09.54

Men helt ærlig: livskvaliteten er virkelig bedre når alle dager i måneden stort sett er like! Samtidig er jeg også glad for justeringene jeg gjorde, så jeg slapp å oppleve flere mislykkede graviditeter. Det holdt med èn. Og etter endringene var gjort, satt kula på første forsøk, og graviditeten gikk flott uten store plager. Hormoner påvirker så mye.

Jeg er også glad jeg har lagt et viktig grunnlag for overgangsalderen som lurer bak en sving noen år fremme. Den vet jeg kan være skikkelig tøff for mange kvinner. Men også der støtter jeg meg til de ekspertene (blant annet dr. Sara Gottfried) som sier klart og tydelig; overgangsalder trenger ikke være et lite helvete med hetetokter, humørsvinginger og fandens røkkel! Og jeg har planer om å gjøre alt jeg kan for å slippe det!

 

——

Bli med på online-kurs:
Helserevolusjon

Hvordan ta ansvar for egen helse i en moderne verden?
Lær mer om ernæring, fordøyelse, hormoner, mineralbalanse, epigenetikk, stressmestring og hvordan du kan støtte kroppen naturlig!
Les mer her!

HR-bok-4

——

Sjekk ut gratisheftene mine
– med tips og inspo på veien mot en friskere hverdag!
Du finner dem her