(Inneholder produktpromotering) • Marsipan er faktisk superenkelt å lage! Tre ingredienser, kna sammen, ferdig! Er jeg i det kreative hjørnet hender det jeg gjør det litt mer sofistikert – for moro skyld…

Jepp, påskegodisprosjekter kan gjøres enkelt og mer komplisert. Med den siste varianten går det gjerne med en søndag, og leiligheten ser deretter ut når kvelden kommer. Mye annet får skure og gå – men gøy er det!

Mandler kan du skålde selv ved å gi dem et oppkok, fjerne skallet og tørke dem på lav temperatur i ovnen, for så å kverne dem. Dette gjorde vi denne gangen, som et felles, meditativt prosjekt for mor, far og barn. Har man viktigere ting å ta seg til (og som regel har jeg det), kan man kjøpe ferdig skåldene, malte mandler. Jeg har bl.a. kjøpt på Nøtteblanderen på Grønland. Forøvrig må man ikke skålde mandlene heller, marsipanen blir bare litt brunere på fargen.

500 gram mandler bør være nok til disse to oppskriftene, dersom du maler mandlene selv.

Appelsinmarsipan med honning og safran
Denne her er søt og frisk, med deilig smak av appelsin og honning. Jeg har farget marsipanen med uttrekk av safran, fordi ei venninne dro på yogareise til Marokko og kom hjem med krydder til meg! Uttrekket lagde jeg ved å varme pittelitt vann og tilsette knuste safrantråder. Jo lengre du lar det stå, jo mer farge trekkes ut. Min sto over natta. Men du kan bruke andre former for farge i stedet, f.eks. konditorfarge, men da blir marsipanen uten safransmaken, innlysende nok…

Jeg har prøvd meg med en kombo av Sukrinmelis og honning her. Er du ekstra glad i honning, kan du bruke bare honning (men tilsett da mer mandler). Du kan selvsagt også bruke vanlig melis eller den søtningen du foretrekker. Smak deg frem og sørg for at massen henger godt sammen – så blir det bra uansett!

Ingredienser
5 dl malte mandler
0,5 dl Sukrinmelis eller vanlig melis, evt. knust kokossukker
2 store ss honning, forsiktig varmet/smeltet
5 dråper appelsinolje (som er godkjent for bruk i mat)
2 ts safranuttrekk + safrantrådene
1 eggehvite
Mørk sjokolade til pynt

Fremgangsmåte
Kna alle ingrediensene sammen til du har en fast, ikke alt for klissete masse som lar seg forme til kuler eller den formen du måtte ønske. Jeg formet til kuler, satte i fryseren og drisslet over litt smeltet, mørk sjokolade.

marsipan_appelsin

Valnøttmarsipan med sjokolade og peppermynte
Denne er ikke så søt, og litt «voksen» i smaken, og smaker heller ikke så utpreget marsipan. Du kan lage med eller uten peppermynte, alt etter hva du selv foretrekker.

Ingredienser
3 dl malte mandler (trenger ikke skåldes)
1,5 dl malte valnøtter
1 dl knust kokosblomstsukker, brunsukker eller melis
2 toppede ts kakao
1 eggehvite
1 miniklype finknust salt
1-2 dråper peppermynteolje (som er godkjent for bruk i mat)
Kakaonibs til pynt

Fremgangsmåte
Kna alle ingrediensene sammen til du har en fast, ikke alt for klissete masse som lar seg forme til kuler eller den formen du måtte ønske. Jeg delte i klumper, dyppet i kakaonibs og rullet til kuler.

Har du lyst til å eksperimentere mer med å løfte smaken ved hjelp av eteriske oljer?
E-boka Kulinarisk inspo med eteriske oljer  finner du her

Mer om eteriske oljer kan du lese her

Gratishefte om eteriske oljer kan du laste ned her

God påske alle!

marsipan_3

marsipan_2

marsipan_oljer

marsipan-tekst2.png