Jeg kjenner ikke til noe godt norsk for for «flapjacks», men disse her er iallefall spekket med mettende og næringsrike ingredienser! Fine på tur, i matpakka eller som kjapt, lite måltid når tiden ikke er på din side.

Ingredienser

2 dl quinoa
15 stk dadler og/eller fiken
100 gram smeltet fett (smør/ghee/kokosolje)
5-6 store ss honning og/eller lønnesirup
2 store ss melasse
2 ss chiafrø
2 ss sesamfrø (gjerne med skall)
4 ss gresskarkjerner og/eller solsikkefrø
3 ss kokosmasse
8 ss kvernede mandler/mandelmel
10 ss havregryn
2 ss kakaonibs (kan sløyfes)
0,5 ts ekte vaniljepulver, 1 ts vaniljesukker eller 2 ts vaniljeessens
0,25-0,5 ts ceylonkanel
Evt. en god klype salt, dersom du ikke bruker saltet smør

Fremgangsmåte

Skyll og kok quinoa etter anvisning på pakken, med litt salt.

Finhakk tørket frukt og bland med det øvrige.

Press massen ut i en ildfast form (ca 20×30 cm) kledt med bakepapir, og stek på 160 grader i ca en time. Du kan godt dele opp i ruter, snu og steke på andre siden etter ca 45 minutter.

Tips:

Jeg hadde masse forskjellig i skapet og brukte en blanding av dadler og fiken, smør og kokosolje, gresskarkjerner og solsikkefrø – men dette er ikke nødvendig for et bra resultat. Har du kun èn av delene, så bruker du det du har. Mangler du en tørr ingredienser, så kan du bruke litt mer av en annen. Mengdeforholdet er ikke fryktelig viktig her, så lenge massen holder greit sammen.

Tilpass søtningen etter eget ønske. Husk at massen blir noe mindre søt etter at den er stekt. Da jeg smakte på den før jeg stekte, synes jeg den var søt nok, mens etterpå synes jeg den kunne tålt litt mer. Oppskriften er derfor justert opp litt.

flapjacks_tekst