(Inneholder produktpromotering) • Den «hemmelige» ingrediensen i denne gryta er eterisk olje av villappelsin. Ikke noe must, men det gir en spennende bakgrunnsaroma som passer godt til kryddere som kanel, gurkemeie og koriander.

Ingredienser (ca. 6 porsjoner)

Ca. 1 kg grytekjøtt av storfe (flatbiff, mørbrad, bankekjøtt, bog e.l.)
50 g smør/ghee
2 store løk
5 fedd hvitløk
5 store gulrøtter
1 stor fennikel
1/2 blomkål
1 eple
10-15 dadler
1 kartong hermetisk tomat
Ca. 1 liter oksekraft (eller vann + 2 buljongterninger)
1-2 ts salt (hvis du bruker nøytral kraft)

1/2 ts spisskummen, knuses i morter
1/2 ts korianderfrø, knuses i morter
1 ss revet ingefær, eller 1 ts malt, tørket
1 ts chiliflak
1/3 ts kanel eller 1 stang
3 ss kokossukker, brunt sukker eller lønnesirup
1-2 dråper villappelsin ren, eterisk olje + 3 ss olivenolje

Bladpersille, koriander
Evt. 3 ss gelatinpulver (hvis du ikke bruker kraft)

Fremgangsmåte

Del kjøttet i terninger og fres i ghee eller nøytral kokosolje, gjerne i 2-3 omganger. Ta ut av gryta etterhvert. Skal bare bli raskt brunt, ikke gjennomstekt.

Del løken grovt og hvitløk hakkes. Surr i resten av smøret i ca 5-6 minutter til mykt og gyldent. Putt i krydderne (ikke urtene) og kjøttet og bland. Hell over tomatboksen, kraft eller vann + buljongterninger (ta evt en terning først og vent med den andre, hvis du vil smake til etter eget behov).

La småkoke/syde i 2-3 timer til kjøttet begynner å bli mørt nok. Tilsett gulrøtter i grove biter og kok i ytterligere et kvarter cirka, til gulrøttene begynner å bli møre. Ha så i fennikel i båter, blomkål, eple, dadler og kok til dette er passe mørt. Smak til med eterisk olje som er blandet inn i olivenoljen, og topp med urtene.

Har du ikke brukt kraft, men vann og buljong, så tilsett gjerne litt gelatinpulver for å få kollagenrik kraft. Det er med på å komplettere aminosyreprofilen til kjøttet, og du får et mer fullverdig måltid som også er gunstig for fordøyelsen!

Om essensielle oljer i matlaging
Pass på at den eteriske oljen er av høy kvalitet, food grade eller den aller reneste typen som kalles terapeutisk grad (jeg har brukt doTerra). Essensielle oljer har vært brukt i mange tusen år, både i kulinarisk sammenheng og ikke minst for helsen.

Sitrus er kjent for å være energigivende og også antibakteriell. Du kan også teste flere andre eteriske krydderoljer i denne gryta (i stedet for de tørkede krydderne), som feks ingefær/ginger, kanel/cinnamon, koriander/cilantro og/eller kardemomme/cardamom. Husk at oljene er superkonsentrerte og at en dråpe holder lenge!

Olje-ekspert dr. Eric Zielinski har skrevet denne nyttige artikkelen om bruk av eterisk olje i matlaging. Verdt en titt hvis du ønsker å utvide ditt kulinariske reportoar!

marokkansk-gryte-tekst