Her følger et knippe av mine absolutte favoritter innen gravid-sjangeren. Anbefaler disse på det varmeste til vordende mødre eller deg som ønsker/planlegger å bli gravid!

I dag tar mange graviditet for gitt, og det er ikke ei veldig vanlig greie å legge til rette for, eller forberede kroppen på, graviditet. Mange graviditeter er ikke planlagte, og de som er planlagte blir ofte timet når forhold, økonomi, karriere, bopel og slike logistiske elementer er «på plass».

Disse tingene er viktig. Men hva med selve den kroppen som skal huse et voksende liv i hele ni måneder? Har den fått preppet seg tilstrekkelig? Har den tilstrekkelig av de byggeklosser som behøves for å skape en ny liten kropp? Og tilstrekkelig til at mors egen helse ikke vil lide under «prosjektet»?

Mange kvinner i dag opplever både store svangerskapsplager og tildels vanskelige fødsler. Kan det være en sammenheng mellom dette og den relativt næringsfattige maten vi spiser i dag? Ikke så rent få mener det.

I andre kulturer og til andre tider finnes det eksempler på hvordan kvinner har forberedt seg på nettopp denne viktige og krevende oppgaven. Beretninger om dette finnes blant annet fra Weston Price, tannlegen som besøkte ulike kulturer omkring i verden, på sin søken etter nøkkelen til optimal helse.

The provision of special pregnancy and preconception diets to mothers-to-be was a universal characteristic of the healthy traditional groups studied by Weston Price. In some cases, these groups provided special preconception foods to fathers-to-be as well.

All groups that had access to the sea used fish eggs; milk-drinking groups used high-quality dairy from the season when grass was green and rapidly growing. These foods were added against the backdrop of a diet rich in liver and other organ meats, bones and skin, fats, seafood and the local plant foods.

Så hva gjør vi i dag? Syntetisk folsyre er et tilskudd som blir tatt av mange. Vi får beskjed om at det er viktig å ikke legge på seg for mye under svangerskapet, og at det IKKE er meningen at man skal spise for to, selv om man er gravid. Myndighetene hevder at et ekstra eple, en yoghurt eller et knekkebrød er eksempler som dekker opp behovet for «ekstra kalorier».

Her skal jeg innrømme at jeg stusser. Min mening er: Jovisst skal man spise for to!

Ikke i den forstand at man skal doble kaloriinntaket. Det handler mye mindre om kalorier enn det handler om faktisk næring! En ekstra kokosbolle kan gi tilstrekkelig med ekstra kalorier, men det gir ingen næring. Heller tvert i mot – sukker tapper kroppen for magnesium, et mineral som er spesielt viktig under graviditet. Man skal bygge en helt ny kropp – klart man skal spise med tanke på dette – altså for to!

Jeg mener det burde være mye mer fokus på næringstett mat i dag – både generelt i befolkningen, men spesielt for kvinner i tiden før man blir gravid og under graviditet (og selvsagt etterpå, mens man ammer!).

Dersom du vil vite mer om akkurat disse tingene så kan jeg varmt anbefale følgende bøker:

Graviditet_boktips

 

Real Food for Mother and Baby
Nina Planck

«In Real Food for Mother and Baby, Nina explains why many modern ideas about pregnancy and infant nutrition are wrongheaded and why traditional foods are best.

Nina’s basic premise hasn’t changed―whole foods are best―but some of the details are surprising. Pregnant women need meat and salt, not iron supplements. Nursing will be easier if you act like the mammal you are.

From conception to two years, the body’s overwhelming needs are for quality fat and protein, not for carrots and low-fat dairy.»

Boka kan kjøpes her


 

Primal Moms Look Good Naked
Peggy Emch

«In Primal Moms Look Good Naked, Peggy Emch challenges conventional pregnancy wisdom – that the fate of pregnant women and new mothers is ugly and undesirable – and explains how nutrition and fitness can reduce or even eliminate most of the embarrassing signs new mothers go to extremes to cover up.

Supported by scientific research, observational accounts of traditional peoples, and her own journey into vibrant health, Emch explains how a beautiful pregnant body is a reflection of the mother’s and baby’s good health. Each chapter focuses on a different common pregnancy complaint, identifies causes, and details ways to prevent and repair them.»

Boka kan kjøpes her


 

Beautiful Babies
Kristen Michaelis

«Did you know that simple changes in your diet could increase your fertility by 60 percent? That what you eat when you’re pregnant could affect whether your child will need to wear glasses or braces? That increasing your intake of certain nutrients before you become pregnant could radically decrease your chances of suffering from morning sickness?

In Beautiful Babies, nutrition educator Kristen Michaelis reveals the truth about diet and pregnancy. Based on her research of the nutrient-rich diets of healthy and fertile populations around the world, she lays out exactly what you should and shouldn’t eat when trying to conceive, during pregnancy, and while breast-feeding. »

Boka kan kjøpes her


 

For spesielt interesserte, kan også denne mursteinen av en fertilitetsbibel være til inspirasjon og nytte. Den går mer i detalj omkring blant annet detoxing av tungmetaller og mer omstendelige forberedelser til graviditet. Kan være nyttig for de som vet de har helseutfordringer som vil kunne by på problemer, eller de som sliter med å bli gravide.

The Brighton Baby
Roy Dittman

«For the first time, there is a comprehensive, organic approach to preventing autism, ADD, and birth defects before conception, while naturally boosting your fertility. Roy Dittmann, OMD, MH exposes the dangers of conceiving in our toxic world and focuses couples on how to prepare body, mind, and spirit for the moment of conception. Dr. Dittmann helps couples go from feeling helpless to empowered, giving them practical steps to realize their goal of having an extraordinary child.

Brighton Baby is about the art and science of gifting the best of who we are to our future children. It is about reducing human suffering by preventing subtle and overt birth defects before they occur. It is about transforming the context inside of which we conceive and birth children.»

Boka kan kjøpes her

—–

Mammarevolusjon medlemsportal!

• Ønsker du å forberede deg best mulig til graviditet, fødsel og mammarollen?
• Kunne du tenke deg den viktigste “mammainfoen” samlet på ett sted?
• Ønsker du mer info om optimal ernæring, amming og babyomsorg?
• Håper du å stå mest mulig trygt og støtt i mammavalgene?
• Vil du nærme deg mammarollen på en naturlig og hjertesentrert måte?

Da er Mammarevolusjon for deg.

——

Sjekk ut gratisheftene mine
– med tips og inspo på veien mot en friskere hverdag!
Du finner dem her