Supergode, sprø og litt seige kjeks fulle av næring! Lur måte å bruke opp til overs eggehviter på! Bruk gjerne bløtlagte nøtter, da næringen i disse er mer tilgjengelig og kjeksen lettere fordøyelig.

Du kan selvsagt bruke nøttene som de er også, men det er (relativt) fort gjort og enkelt å bløtlegge en stor porsjon nøtter over natta og så tørke de på lav varme i komfyr eller dehydrator. Dermed har du nøtter i kjøleskapet i sannsynligvis mange uker fremover, klar til bruk!

Vi bruker en god del eggeplommer til blant annet smudi, og ender opp med en del eggehviter til overs. Har som mål å prøve å bruke de opp, i stedet for å kaste dem. Ikke alltid jeg har klart det, men… Disse fylles på bokser med lokk og oppbevares i kjøleskapet inntil en uke omtrent. De kan også fryses.

Du kan bruke den søtningen du vil i grunnen, men melasse gir god smak og også masse mineraler på kjøpet.

Sånn cirka ingredienser:

4 eggehviter
En klype salt
1-2 ss melasse
2 ss carob (eller kakao)
1 ss tahini (valgfritt, for ekstra mineraler)
Ca 3 dl malte nøtter/mandler/frø, på forhånd bløtlagt og tørket
(har brukt mandler/hasselnøtter/cashewnøtter her)
Noen ekstra ss lønnesirup eller annen søtning
Vaniljepulver

Fremgangsmåte:
Stivpisker eggehviter med litt salt. Vender inn de øvrige ingrediensene. Lager runde, flate kjeks på stekebrett eller dehydratorbrett. Strø gjerne på sesamfrø på toppen.

Tørker på lav varme (gjerne ned til 40 grader) til de er tørre. Kan godt være litt seige i midten – men da blir holdbarheten antagelig litt kortere. Jo lavere temperatur, jo bedre ivaretas næringsstoffer og fettsyrer, men jo lengre tid tar det selvsagt. Se an dagsformen 😉

Nøtter, mandler, tahini (pasta av sesamfrø) og melasse inneholder mye mineraler som bl.a. kalsium, fosfor, jern, magnesium. Kjekt med litt påfyll på en smakelig måte!

nottekjeks
nottekjeks_notter

nottekjeks_tur