Ukas pose fra Oslo kooperativ inneholdt økologiske poteter og pastinakk, samt en bunt fin vårløk, og den store sommerkjøttposen hadde blant annet et nydelig stykke bøkerøkt bacon. Luktet himmelsk! Så da ble det suppe!

Jeg har en liten ekstra innsats gående i disse tider, omkring det å virkelig bruke opp alle rester. Hva det blir til middag, avgjøres av hva som er i kjøleskapet! Noen ganger kan det være litt irriterende, men som regel er det nokså spennende. Man kan fint ende opp med noe litt annet enn man vanligvis har, fordi ingredienser kombineres på nye måter. Plutselig kreerer man noe som blir en ny schlæger!

Ingredienser, 4 pers (sånn cirka…)
5 poteter
4 pastinakk, nokså små
1 løk
1-2 fedd hvitløk
Ghee/smør
Kyllingkraft
En dæsj fløte eller rømme
Bacon
Vårløk
Grønt eple
Salt og hvit pepper

Krutonger
Surdeigsbrød som er noen dager gammelt
Ghee/smør
Salt og pepper
Hvitløk

Fremgangsmåte

Krutonger lages først ved å riste terninger av brød i smør/ghee i varm panne til de er gyldne og knasende. Tilsett et par fedd hakket hvitløk helt på slutten, for å få smak men unngå at den brenner seg. Legg til side på tørkepapir. Krutongene kan forøvrig godt lages kvelden i forveien, så er det kortere vei til mål. De kan også stekes i ovnen.

Fres hakket løk i smør/ghee i noen minutter til søt og blank, fres hvitløk med de siste minuttene. Spe med kyllingkraft (eller annen kraft, evt. en god buljong + en dæsj gelatin/kollagenpeptid helt til slutt).

Legg i poteter og pastinakk, skrelt og delt. Småkok til det er mørt. Mos i blender eller med stavmikser. Blir nok jevnere i blender. Spe med mer kraft eller vann til passende konsistens. Litt tykk, men ikke grøt! Spe også med litt fløte eller rømme for å løfte og runde smaken.

Stek bacon, og deretter eplebiter i baconfettet. Topp suppa med dette, samt krutonger og vårløk.

27A87204-F4E7-4777-9B05-81828361C1B5

IMG_3867

IMG_3871IMG_3870IMG_3879