Valget var enkelt: Til ettårsdagen måtte det bli gammeltantes romkake! Det var denne kaka vi alltid fikk da vi fylte år, opp gjennom hele oppveksten. Gammeltante Lisa pleide å pynte enkelt med revet melkesjokolade, men for å gjøre det hele litt 2016, så ble det kandiserte blomster til pynt. Det passet seg fint å hedre gammeltante ved å bruke syriner og roser på kaken – noen av hennes absolutte favorittblomster. Noen forglemmegei ble det også.

Syriner, forglemmegei og stemorsblomster har vi masse av i hagen, og å kandisere blomster er relativt enkelt. Litt pirkete bare. Alle disse blomstene kan spises, inkludert roser (men siden de var kjøpt på blomsterhandel så bøtta vi ikke nedpå av de, da de typisk er sprøytet). Syriner smaker forøvrig like nydelig som det lukter! Stemorsblomstene fikk pryde et fat med brownies.

Jeg plukket blomstene og penslet dem med eggehvite (som jeg først pisket lett sammen med en gaffel, slik at den ikke blir så seig) og drysset deretter over med fint sukker. Jeg kjørte vanlig sukker noen runder i Nutribulleten, slik at det ble ekstra finkornet. Deretter fikk det ligge og tørke på bakepapiret.

13320835_1058379184198341_2903307638442539265_o

Vanligvis pleier jeg å trikse til oppskrifter for å gjøre dem mer helsegavnlige, men motsto trangen denne gangen. Enkelte oppskrifter kødder man bare ikke med… Så det ble full spiker med hvitt sukker og melisglasur og det hele… Men glutenfri måtte den bli.

Gammeltante Lisas romkake anno 2016

Ingredienser:

Glutenfri sukkerbrødbunn (basert på denne oppskriften fra Kjøkkenmagi, men jeg laget en og en halv porsjon, fordi jeg ønsket en ekstra høy kake)
6 egg
2,5 dl sukker
1,5 dl Toro lys glutenfri melblanding (hadde ikke kakemix)
1,5 dl potetmel
1,5 ts bakepulver

Romkrem
3 dl kremfløte
2 dl h-melk
1 vaniljestang eller 0,5 ts ekte vaniljepulver
25 g maizena
125 g sukker
4 eggeplommer
Ca 20-30 dråper romessens
2 dl kremfløte

Melisglasur
1 pakke melis
Vann
Romessens, ca 20-30 dråper, etter hvor intens du vil ha smaken.

Fremgangsmåte:

Sukkerbrødbunn:
Sett ovnen på 175 grader, over og undervarme.
Kle en 25-26 cm form med bakepapir.

Skill eggene, ha hvitene i kjøkkenmaskinen og pisk dem stive (du skal kunne snu bollen over hodet). Tilsett så gradvis sukkeret. Bruk et par minutter på dette.

Når du har en luftig, stiv marengs (skal også nå kunne snu bollen over hodet), tilsetter du ei eggeplomme om gangen, bland dem raskt inn og skru av maskinen. Sikt inn mel og bakepulver og vend dette forsiktig inn.

Ha røren over i kakeformen, stek på nederste rille i 35-40 minutter. Ikke lukk opp ovnsdøra før den er ferdig. Du ser om den er ferdig ved at den begynner å slippe kanten av kakeforma. Sjekk for sikkerhets skyld med en kakenål eller grillspyd. Er kakenålen tørr, er kaken ferdig.

Ta kaken ut av ovnen og snu den opp ned på et bakebrett med bakepapir. Avkjøl.

Romkrem:
Kok opp kremfløte og vaniljestang og vaniljefrø. Ta kjelen av platen og fjern vaniljestangen.

Pisk eggeplommer, maizena og sukker lett sammen.

Hell halvparten av den varme fløten i eggeblandingen. Pisk godt sammen. Hell det tilbake i kjelen.

Varm opp under stadig omrøring, og la syde forsiktig rundt kokepunktet. Rør godt hele tiden og la ikke kremen koke voldsomt, da kan eggeplommen koagulere og du må begynne fra nytt. Men ha tålmodighet frem til kremen blir tykk. Avkjøl og vend inn resten av kremfløten som er pisket stiv.

Melisglasur:
Bland melisen med romessens først, deretter vann, veldig forsiktig. Det blir fort for flytende. Så tilsett litt og litt og rør godt mellom hver gang. Har aldri målt hvor mye vann som trengs, tar det bare på slump. Men greit å spare litt av melisen, i tillfelle man har i litt for mye vann…

Del den avkjølte kaken i tre deler med en lang brødkniv. Dynk bunnene med melk/fløte. Fordel vaniljekremen mellom de tre lagene. Topp med melisglasur og pynt med de kandiserte blomstene.

romkake

IMG_1915