Klar for en skikkelig superfrokost? Egentlig er denne så god, at den passer like godt som dessert! Min mormor spiste alltid “surmelk og kavring” til kvelds, og jeg tenker litt på henne når jeg bruker kefir. Kombinasjonen eple og kanel er en schlæger som aldri går av moten? Og syrlig melk, friske epler og søt, knasende granola i samme bolle er en sikker oppskrift på suksess!

Ingredienser
Kanelgranola
1/2 pose gresskarkjerner
1/2 pose solsikkekjerner
1 dl hampfrø
1 dl quinoaflakes eller havregryn
Et par never puffet hirse eller ris (kan sløyfes)
2 ss godt smør
4 ss lønnesirup eller honning
En klype mineralsalt, f.eks. Himalaya
Et par dryss malt kanel
Grønne epler
Kefir, hjemmesyrnet eller kjøpt i butikken

Fremgangsmåte
Granola:
Bløtlegg gjerne frøene på forhånd, natten over.
Gi solsikkekjerner og gresskarkjerner et oppkok i vann (kan sløyfes, men gjør frøene mer “puffet”, særlig hvis de ikke er bløtlagt på forhånd).
Spre utover et brett med bakepapir og rist i ovnen på 150 grader i en liten halvtime eller til frøene er tørre og sprø.

Smelt smør og søtning i en stekepanne på middels varme og tilsett de øvrige ingrediensene. Rør godt rundt slik at alt blir godt blandet. Spre utover et brett med bakepapir og la avkjøle. Kan spises med en gang eller lagres i kjøleskap noen dager. Tørk evt. alt i ovnen på lav varme eller dehydrator for en helt tørr granola som holder seg lenger.

Serveres med kefir og biter av grønne epler. Yam.

opp_kanelgranola_2

Kefir:
For å syrne kefir selv, trenger du enten kefirkorn (som du får kjøpt av diverse personer omkring på nettet, bare å google) eller kefirstarter/pulver (f.eks. Body Ecology sin).

Kefirkorn eller kefirstarter tilsettes lunken H-melk på et rent, stort glass. La det stå i romtemperatur i ca. 18-24 timer, alt etter hvor varmt det er i rommet. Når melka har tyknet er kefiren ferdig (dersom du bruker kefirkorn, må disse siles av med en plastsil og brukes i neste prosjon). Vær nøye med hygienen og unngå å bruke redskaper av metall.
Kefiren blir surere jo lenger den står, samtidig som at laktosen i melka blir spist opp av de gode bakteriene, og melkesyre produseres som et biprodukt. Høres kanskje døllt ut, men kefir er utrolig friskt og godt – en helt super tørsteslukker, faktisk! Du kan smaksette kefiren med bittelitt flytende stevia, dersom du vil gjøre den litt søtere, eller blande i frukt eller bær for en hjemmelaget (og mye sunnere) Biola-variant. Mer inngående og detaljerte oppskrifter på kefir finnes det masse av på nettet.

Ernæringskommentar:
Det aller beste er å bløtlegge frøene (solsikke, gresskar og hamp), slik at de blir lettere fordøyelig, og tørke dem på lav varme. Du vil da ikke få den fantastiske, ristede smaken som kjennetegner ekte granola, men du har et sunnere alternativ å bruke til hverdags. I helgene må det være lov å være litt kreisi å spise ristet granola, vel?

Hjemmesyrnet kefir inneholder langt mer potente bakterier enn kefiren du kjøper på butikken. Butikkjøpt kefir har nok en viss effekt, men det blir kanskje litt som halslinser mot halsbetennelse. Dersom du er seriøs med å gi immunforsvaret i magen et løft, er hjemmesyrning veien å gå. Det er ikke vanskelig, tar ikke mye tid, og går nesten automatisk etterhvert. Kefir er lettere å fordøye og mange laktoseintolerante kan drikke kefir uten problemer. Supert tilskudd for både barn, voksne og eldre!

opp_kanelgranola