Er du en av de mange som er i ferd med å gi opp å holde vekta nede, etter å ha forsøkt den ene dietten etter den andre?

Enten du er overvektig eller ikke, er det mange av oss som sliter med sug etter feil type mat, noe som gjør det vanskelig å holde på gode kostholdsvaner over lengre tid. Julia Ross´ekspertise er “næringspsykologi” og har revolusjonerende resultater å vise til. Teorien er enkel: Tilskudd av manglende aminosyrer balanserer biokjemien vår, og gjør sunn og varig vektnedgang langt enklere.

diet_cure_hoved

“Celebrated nutritional therapist Julia Ross obliterates the myths to reveal the true causes of our overeating and weight gain epidemics. You´ll identify your own unique biochemical imbalances, then you´ll learn how to eliminate them with the targeted nutritional strategies that have cured thousands of clients at Ross´s California clinic. Using potent amino acid supplements to jump-start the program, you´ll feel your food cravings and mood swings disappear within twenty-four hours.”

The missing link?
Julia Ross´ bok The Diet Cure ble utgitt første gang i 1999 og har siden den gang solgt mangfoldige tusen eksemplarer over hele verden. Boka bidrar definitivt med et velkomment nytt syn på de store fedmeepidemiene som raser i verden i dag, og burde være en stor aha-opplevelse for de mange jo-jo-slankerne der ute. Julia Ross mener å ha funnet “the missing link” som gjør at vi ikke klarer å holde vekta nede, hvorfor vi ikke klarer å holde på de sunne vanene og hvorfor vi ikke klarer gjennomføre slankekurer.

Mangel på aminosyrer
Hun tilskriver store deler av problemet til mangel på noen av kroppens viktigste byggesteiner: aminosyrer. Neurotransmittere er navnet på “maskiner” i hjernen som produserer ulike signalstoffer, og disse neurotransmitterne er bygget opp av nettopp aminosyrene.

Dersom hjernen vår ikke får tilstrekkelig av disse byggesteinene, vil vi befinne oss i en biokjemisk ubalanse som gjør at vi hele tiden har et sug etter “feil” mat. Erfaringene fra klinikken hennes tilsier at når pasientene først får fylt opp aminosyrelagrene og hjernen kommer i balanse, er det ikke lenger noe problem for dem å følge sunne retningslinjer for kosthold. Suget etter feil type mat er rett og slett borte.

“Parisian food writer Julien Tort had been struggling with obesity since childhood. He went on Atkins and lost weight easily. He was thrilled. Until his willpower ran out and he reverted to pasta and bread. Back on the Internet he found The Diet Cure. Since then, he has lost seventy pounds, translated the book, and arranged its 2011 French publication.”

Problemet med kalorikutt
Ross er ikke nådig når det kommer til kaloritelling, i betydningen: hun forbyr det! Dietter som baserer seg på et lavt kaloriinntak ser hun på som kun stress for kroppen, og det bidrar heller ikke til varig vektnedgang. Dette både fordi kroppen fysisk sett blir satt på sparebluss og tviholder på fettet, og fordi en hjerne i kjemisk ubalanse uansett vil gjøre det så og si umulig å bruke viljestyrke for å nekte seg mat man har lyst på.

“This is not going to be like any diet book you have ever read. I won´t mention calories exept to forbid you to eat too few! I won´t tell you to tune in to your “real” appetite because I know that if you could have you would have long ago. I won´t tell you to discipline yourself because I know that your weight and eating habits are not the result of laziness, gluttony, or weak willpower. You are trapped inside a body that is malfunctioning, and that body needs help. Years of dieting, psychoterapy, and the best pep talks about fitness can´t help much when what you really need is a biochemical overhaul.”

Hvorfor terapi ikke alltid virker
Mange kan sikkert kjenne seg igjen i følelsen av at mat skal “fylle et tomrom”. Lenge har man supplert med psykologisk terapi for å få pasienten til å forstå hvorfor vedkommende overspiser. Dette kan noen ganger være fruktbart, men alt for ofte gir det ingen resultater. Dersom årsaken er en kjemisk ubalanse i hjernen, er det ikke mye man selv kan gjøre for å “tenke” eller “prate seg frisk”, uansett hvor dyktig psykologen måtte være.

Hvorfor har hjernen mangler?
En av årsakene til at du mangler tilstrekkelig med neurotransmittere, kan være for mye stress, et kosthold med mye sukker eller misbruk av alkohol eller narkotika. En annen typisk årsak er for lite protein i kosten, et typisk problem dersom man har prøvd å slanke seg og rett og slett spist for små mengder mat. Typisk for de som kun teller kalorier når man skal ned i vekt, er at man ønsker å bruke kaloriene på feil type mat, gjerne de fristende, raske karbohydratene. Mangelen er også typisk hos vegetarianere som ikke er nøye med å få tilstrekkelig protein.

Matavhengighet og viljestyrke
Kjemikaliene som opererer i hjernen er tusenvis av ganger sterkere enn narkotiske stoffer som heroin. Det sier litt om hvor vanskelig det kan være å overstyre en trang til for eksempel søtsaker. Dersom hjernen mangler sine essensielle neurotransmittere vil signaler bli sendt ut om å fylle disse tomme hullene med et eller annet. Dette resulterer gjerne til mat-avhengighet.

“Regular use of druglike foods such as refined sugars and flours and regular use of alcohol or drugs can inhibit the production of any of your brain´s natural pleasure chemicals. All of these substances can plug into your brain and actually fill up the empty places, called receptors, where your natural brain drugs – the neurotransmitters – should be plugging in.”

Når hjernen registrerer at reseptorene allerede er fulle, reduserer den produksjonen av neurotransmittere ytterligere, og man havner i en ond sirkel. Du vil trenge mer og mer av den ytre stimulansen for å føle seg vel. Det er en grunn til at eksempelvis litt sukker gjør at vi får lyst på enda mer.

“Now your brain´s natural mood recources, never fully functional, are more depleted than they ever were, and you still crave your mood-enhancing drugs – whether it´s sugar or alcohol or cocaine.”

Litt om programmet
Julia Ross benytter åtte steg i programmet sitt, som starter med å rette opp aminosyremangelen, deretter stabilisere blodsukker og fettsyrebalanse, samt å adressere eventuelle tilstander som lavt stoffskifte, soppinfeksjoner og hormonubalanser, som også kan bidra til å skape sug etter feil type mat.

På klinikken har de også hatt suksess med å behandle avhengighet, blant annet alkoholisme, og ulike typer spiseforstyrrelser som anorexia og bulimi. Det virker som om aminosyrer også her bidrar til å balansere lyst og behov i hjernen, og hjelpe personene med å gjøre de rette valgene.

“Hundreds of research studies at Harvard, MIT, and elsewhere have confirmed the effectiveness of using just a few of these targeted amino acid precursors to increase the key neurotransmitters, thereby eliminating depression, anxiety, and cravings for food, and even alcohol, and drugs.”

Boka “The Diet Cure” kan du kjøpe på adlibris.no.

Les mer om hvordan tilskudd av aminosyrer kan hjelpe mot depresjon, irritabilitet og andre humørubalanser i boka The Mood Cure av samme forfatter. Mer info om boka finner du i denne artikkelen: “De viktige aminosyrene (og hvorfor vi depper)”.

——

Sjekk ut gratisheftene mine
– med tips og inspo på veien mot en friskere hverdag!
Du finner dem her

——

Bli med på online-kurs:
Helserevolusjon

Hvordan ta ansvar for egen helse i en moderne verden?
Lær mer om ernæring, fordøyelse, hormoner, mineralbalanse, epigenetikk, stressmestring og hvordan du kan støtte kroppen naturlig!
Les mer her!

HR-bok-4