Grytekjøtt er super mat. Tar litt lengre tid å tilberede enn de mørere stykkene, men har masse smak og koster dessuten langt mindre. Å bruke mest mulig av hvert dyr som slaktes bør være et mål for oss alle.

Nå kan jeg ikke gå rundt gryta lenger! I september kjøpte vi økologisk grytekjøtt av hjort på Bondens marked. Men det har ikke vært så mye langtidskokte gryter og den slags på menyen tidligere – sansen for “slow food” er noe som har kommet med alderen… Jeg har lenge hatt et ønske om å bli flinkere til å bruke de mindre “edle” deler av dyret– det er billgere, mer bærekraftig og dessuten knallgodt. Det tar bare litt mer tid. Le Creuset-gryta roper på nye oppgaver! Så var vi i gang!

Ingredienser
Ca 1 liter kraft, evt vann i tillegg
3 ss smør
Ca. 700 g grytekjøtt av hjort
1 løk
5 fedd hvitløk
2 laubærblader
10-15 enebær
1 liten klype hele anisfrø (eller 1 hel stjerneanis)
3 ss eddik
1 sellerirot
1 fenikkel
1 grønt eple
5 stenger stangselleri
Salvie og timian
2 ss solbærgele eller solbærsirup
1-2 ss eplemos (gjerne med kanel)
Salt og pepper

Fremgangsmåte
Del kjøttet opp i grove terninger og fres det raskt i klaret smør.

Del løk i grove biter og fres den 10 min i gryta før du heller på kraften. Mengden kraft kan du justere litt, evt tilsette litt mer vann dersom det blir for tørt.

Kok opp og tilsett laubærblad, enebær, anis, hele hvitløksfedd og eddik. La simre på svak varme under lokk i ca. 1,5-2 timer til kjøttet er mørt (koketiden avhenger av mørheten til kjøttet).

Skrell og del grønnsakene i terninger, og la småkoke med en halvtimes tid, til alt er mørt.

Smak til med de øvrige ingrediensene; solbærsirup, eplemos, salt, pepper og urter. Jeg brukte to terninger av usøtet solbærsaft og eplemos. Du kan også bruke en halv eple som du river fint, men tilsett den da litt tidligere i prosessen.

Server gjerne med kålrabimos eller mos av andre rotgrønnsaker.

hjortegryte_2