Nok en gang går festivalen Matstreif av stabelen i Oslo, og Rådhusplassen er igjen stappfull av kulinariske godbiter! Tidligere pleide jeg for det meste bare å titte og smake, men etterhvert som bevisstheten omkring kosthold har vokst, så benytter jeg nå oftere anledningen til å bunkre opp med skikkelig mat! For alt du finner på Matstreif/Bondens marked er i stor grad kortreist, laget med omhu og nøysomhet, og stadig mer av den er også økologisk og bærekraftig produsert. Slik mat har en bedre og rikere sammensetning av næring, og det gir deg noe helt annet enn mesteparten av den industriproduserte du finner på butikken. Det koster litt, men så spises den også med andakt.

matstreif_2013_hoved

Proteiner til en lang høst
Fokus i år ble for oss i stor grad kjøtt og fisk, mye fordi økologiske versjoner av dette kan være vanskelig å få tak i ellers. Viltkjøtt også. Skikkelig bacon uten nitritt og andre tilsetninger, grytekjøtt av hjort og økologisk kverna storfekjøtt, er alltid kjekt å finne i fryseren utover høsten. Det samme også med grove pølser av økologisk frilandsgris, helt fri for e-stoffer og annet unødvendig baluba.

Ekterøyka villaks med sin naturlige farge, et hakk lysere enn den oransje oppdrettsfisken, må man alltids ha med hjem. Dette er jo den opprinnelige varen. Den du finner i butikken har dessverre tatt et ganske stort steg bort fra sin opprinnelse, og det gjenspeiles jo også i prisen.

Pakketering er viktig
Alt er nå fordelt i porsjonspakker, pent pakket inn i matpapir og merket med penn. Når man først investerer (ja, jeg ser det som en investering) i denne typen mat, er det viktig at svinnet blir så lite som mulig. Det er så dumt å finne noe i frysern om x antall måneder, ikke vite hvor lenge det har ligget der, og derfor kaste det fordi du ikke tar sjansen på å spise det. Trolig blir ikke noe av dette liggende i frysern så lenge uansett…

matstreif_hjortehjerte

Vikingmat
Noe av det kuleste vi fikk tak i i år, var speket hjerte av villhjort. Føles veldig indianer å spise hjerte, ugh ugh. Innmat innholder store mengder næring, eksempelvis Q10 (som logisk nok sørger for å stabilisere hjerterytmen vår), fosfor, selen, sink, jern og magnesim, og a- d- og b-vitaminer. Det er også rikt på omega-3, særlig hvis dyret har fått spise sitt naturlige fôr, hvilket er tilfelle for vilt. Supermat, eller hva?

Ny skinke fra Gilde
Vi er så heldige å ha bekjente i Gildes speke-avdeling, så vi fikk også med oss prøver på den nye Serrano-inspirerte spekeskinka deres, Æra. Etter suksessen med Sankta Kristina, som var inpsirert av Parma-skinke, gleder vi oss til å prøve Æra. Den inneholder riktignok nitritt, som jeg må være ekstra forsiktig med om dagen, men tipper den vil gå ned på høykant hos min bedre halvdel, som ser ut til å tåle det aller meste.

matstreif_skinke

Mye røyket og speket ble det i år, og ikke så mye ferske råvarer, men vi venter spent på vår kasse med økologisk storfe som slaktes i oktober – men det er en helt annen historie…

Øko-suksess
Ved den økologiske grønnsaksboden var det nesten på grensen til kaos – du vet slike tendenser man ser på samvirkelagene når det er grillet kylling på tilbud – folk går fullstendig bananas, sender hverandre litt mugne blikk og tviholder på sin plass i køen… Men de hyggelige selgerne hadde nok til oss også. Ser ut til at mange som er opptatta av økologisk mat finner veien til Matstreif.

matstreif_2

Klippfisk og ball
Fristende var det også med blandaball eller saltfeskball fra Smøla, men denne har dessverre både løk og hvetemel (som jo seg hør og bør for rettelig baill!), så jeg må stå over den. Regner med å introdusere løk tilbake i kostholdet etterhvert, og da skal det iallefall bli bacalao på menyen! Klippfisk fra Kristiansund kjøpte vi også i år, og den skal bakes i ovnen – ennå uvisst med hvilket tilbehør…

Søte godbiter
Økologisk honning og spennende honningprodukter, marmelader, syltede Victoria-plommer, krydderblandinger, te og hjemmebakte kransekaker var også å finne. De lubne lefsene og enorme, perfekte svelene (økologiske sveler, du!) de serverte, var på nippet til å velte meg ut av gluten-sølibatet mitt – skulle gjerne satt tenna i en av dem! Til og med en raw food-bod var dukket opp, hvor de serverte ingefær-shots, smoothie og brownies uten gluten, melk, sukker og egg. Jau, Norge kommer diltende etter, så smått icon_smile.gif Morsomt!

Jeg synes at Matstreif begynner å bli virkelig bra. Kanskje er det bare meg, men i år var det virkelig flust med boder, og et veldig flott utvalg av varer.  Jeg er mer enn fornøyd med fangsten! I kveld blir det øko-suppe med ymse grønnsaker og gladgrispølse. Nøff ass!

matstreif_aaretsfangst