Lyst til å prøve EKTE surkål, slik den egentlig skal lages? Det er fryktelig enkelt, og veldig billig. To ingredienser er i grunnen alt du trenger; kål og salt.

Jeg har brukt litt sellerirot i denne, og synes at dette gir en ekstra spennende og litt kraftigere smak. Dette er virkelig mat som gjør underverker for fordøyelsen! Surkål “befolker” magen med de gode typene. God fordøyelse høres kanskje ut som noe mormor bablet mye om, på lik linje med at hun maste om hvor farlig det var med gjennomtrekk. Men ikke undervurder mormor!

opp_sauerkraut_hoved

Og undervurder for all del ikke betydningen av god fordøyelse for helsa di! Dessuten er det noe veldig tilfredsstillende ved å mestre “gamle” teknikker og ivareta gode tradisjoner. Vi vil ha ekte vare. Inn med surkålen!

Ingredienser (1 stort glass, ca. 1,5 liter)

1,5 stort kålhode (1,2 kg)
0,5 sellerirot (500 g)
(tilsammen ca 1,7 kg)
6-7 strøkne ts uraffinert salt

opp_sauerkraut_kaal

Fremgangsmåte

Bruk gjerne økologisk kål, men dersom du ikke får tak i det, er det viktig at du fjerner de ytterste bladene. Del kålhodet i to, deretter i fire. Snitt bort “stammen” av de fire delene. Del hver fjerdedel i fire deler på langs, og finsnitt hver av disse temmelig tynt, litt avhengig hvor myk eller knasende du ønsker det ferdige resultatet.

Selleriroten skreller du og river du på et grovt rivjern.

Bland kål og selleri i en stor bolle, strø over saltet og begynn å kna saltet inn med rene hender. Klem og kna til du ser at det kommer saft ut av massen. Jobb i 6-8 minutter.

opp_sauerkraut_collage

Fyll massen over på et stort, rent glass. Trykk kålen ned etterhvert som du fyller glasset – den skal presses hardt sammen slik at alle luftbobler blir fjernet. Væsken til kålen skal dekke helt. La det stå igjen omlag 5 cm luft øverst i glasset, slik at kålen har plass til å ekspandere etterhvert som den fermenterer. Bruk gjerne en ren trykkstein på toppen eller legg på et helt kålblad med en stein, keramikk- eller glassgjenstand oppå. Skru på lokk, og sørg for at det er helt tett.

Plasser glasset på et mørkt sted med romtemperatur, mellom 10 og 25 grader. Sjekk kålen innimellom, slipp ut trykket ved å skru opp lokket litt, og sørg for at væsken dekker all kålen. Fyll evt. på med litt rent vann. La gjerne surkålen stå 2-4 uker før du plasserer den kjølig, f.eks. øverste hylle i kjøleskapet. Når den blir plassert kjølig bremses fermenteringsprosessen.

Dersom du har som mål å rydde opp i tarmfloraen, er det en god ide å la kålen fermentere i iallefall 4 uker dager, slik at alle de riktige typene av gode bakterier får en sjanse til å utvikle seg.

opp_sauerkraut_txt